Gazete Vatan Logo

Susuzluğa, Ballıkaya Barajı önlemi

Mudurnu Çayı’na yapılması planlanan Ballıkaya Barajı’nın zemin sondaj çalışmaları sürüyor


KÜRESEL ısınma nedeniyle su kaynaklarındaki azalmaya önlem olarak, Enerji Bakanlığı tarafından Mudurnu Çayı’na yapılması planlanan Ballıkaya Barajı’nın zemin sondaj çalışmaları sürüyor.

İzmit’teki Yuvacık Barajı’ndan 3 kat daha büyük olacağı belirtilen barajın 5 yılda tamamlanmasının planlandığını belirten Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Duran, barajın DSİ işbirliği ile yapılacağını, aynı zamanda da Adapazarı’nın 100 yıllık içme suyu ihtiyacını da karşılayacağını söyledi. Duran, bu sayede Sapanca Gölü’nden su kullanımının da azalacağını belirtti.

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nun Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran'ı ziyareti sırasında gündeme gelen Balıklaya Baraj’ı ile ilgili olarak, Eroğlu “Bu porojeye iki ay kadar önce Akyazı ilçesinin Ballıkaya Köyü Beldibi Mahallesi'nde 7 ayrı noktada sondaj çalışmaları ile Erzurum, Eskişehir ve Ankara'dan gelen 70 kişilik DSi ekibi tarafından başladı. Şu an sondaj çalışmalarında 800 metreye ulaştık” dedi. Ballıkaya Barajı’nın toplam 2000 metrelik sondaj çalışmasının 2 ay içinde tamamlanması ve 5 yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Buradan yılda en az 115 milyon metreküp su elde edilmesi hedeflenirken, barajın İzmit'teki Yuvacık Barajı'nın 3 katı büyüklüğünde olacağı da belirtildi.

“SAPANCA'YI YAŞATMAK İÇİN ÖNEMLİ”Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, DSİ Bölge Müdürü Abdüsselam Eldemir ve ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş ile birlikte Ballıkaya Barajı sondaj çalışmalarını yerinde inceledi. Akyazı'nın Balıklaya Köyü'ndeki inceleme gezisinde açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, “Ballıkaya Barajı, Sakarya'nın 100 yıllık su ihtiyacına cevap verecek büyük bir projedir. DSi Genel Müdürlüğü’müzün yoğun çabaları ile sondaj çalışmaları sürdürülüyor. Sakarya'nın tek ve vazgeçilmez içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'nü yaşatmak için alternatif su kaynakları üretmek zorundayız. İşte bu nedenle Ballıkaya Barajı Sakarya'nın 100 yıllık geleceğini yakından ilgilendiren en önemli çalışmadır” diye konuştu.

DSİ Bölge Müdürü Abdüsselam Eldemir de, sondaj çalışmalarının hızla sürdüğünü, baraj ve regülatör yapımı için DSİ'nin kararlılıkla çalışmaya devam ettiğini vurguladı. Adasu Genel Müdürü Rüstem Keleş ise, alternatif su kaynaklarının Sapanca Gölü'nü korumak adına çok büyük önem taşıdığına dikkat çekti.




Haberin Devamı