Gazete Vatan Logo

Süslemeye gerek yok!

Turizmci Fettah Tamince, ‘Madem turist bekliyoruz yılbaşı için süsleme yapmalıyız’ demişti. Ancak 29 Aralık’ta Antalya’ya bazı uçakların boş uçacağı ortaya çıktı.

Türkiye’nin, özellikle de Antalya turizm sektörünün ana pazarı Rusya Federasyonu’nda yaşanan ekonomik krizin etkileri seyahatlere yansımaya başladı. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, Rusya’da bir takım uçakların iptal edildiği haberlerini aldıklarını söyledi. Kızıldağ, “Rusya’dan yurt dışına çıkışlarda ciddi sıkıntılar var. Sadece Türkiye için değil, önceki yıllarda kasım aylarında Rusya’dan Tayland, Mısır, Dubai gibi destinasyonlara giden uçaklar dolmuş olurdu. Şu anda uçaklarda hala yer var, bazı uçaklar da iptal edilmiş durumda. Eskiden Rusya’dan yılbaşı için Türkiye’ye gelen uçaklar 24 Aralık’tan itibaren dolu olurdu, şu anda 29 Aralık uçaklarının bazıları hala boş.”

Yüzde 50’lerde kalır

Yılbaşında Antalya’daki otellerin doluluklarının yüksek olmadığını kaydeden Kızıldağ, şöyle konuştu:

“Rusya pazarından yılbaşı için önceki yıllara göre çok daha az insan gelecek. Diğer ülkelerden de büyük bir hareket beklemiyoruz. Yılbaşının hafta içine gelmesi nedeniyle yurt içinde şehirler arasında da fazla bir hareket yok. Lokalde Antalya içi ve çevresinde bir hareket bekliyoruz. O da bir günlük olur. Halen bölgedeki otellerin yüzde 50’si kış sezonu nedeniyle kapalı ve düşük kapasite ile çalışıyor. Tahminim, otellerin doluluk oranı yılbaşında yüzde 50-60 düzeyinde kalır.”

Haberin Devamı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, Türkiye’ye 50’den fazla ülkeden turist geldiğini ancak Noel’de genelde Avrupa ülkelerinden turistleri ağırladıklarını kaydederek, “Dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler ortada, geçen yıla göre doluluk az, arzu edilen hareketlilik yok” dedi. Ayık, Rus Rublesi’nin ABD Doları karşısında değer kaybetmesinin etkilerinin yaz sezonununda iyice hissedileceğini sözlerine ekledi.

RIXOS’un sahibi Fettah Tamince, ne demişti:

150 milyon geceleme olan Antalya’da yılbaşını çağrıştıracak bir şey yok. Hristiyan değiliz, değiliz de turizm şehriyiz, süsleme yapmalıyız.