Gazete Vatan Logo

Suskunluğunu bozdu!

Baykal'dan Dersim açıklaması...

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal, "Dersim" tartışmalarına ilişkin, "Özür dileyenlerin bir kısmının iyi niyetle bunu talep ettiğini biliyorum, ama özür dilenmesini isteyenler de özür dileyenlerin oyununa alet olma durumuna düşüyorlar" dedi.

Bursa’da gazetecilerle bir kafede buluşan Baykal, Türkiye’nin geçmişte de sıkıntılı dönemler yaşadığını hatırlatarak, Yassıada mahkemelerinin bunlardan biri olduğunu söyledi.

"Yassıada hukukunu yaşadık. Bir Başbakanı, bakanları idam ettik" diyen Baykal, geçmişte yaşanan Yassıada hukukunun yerine, şimdi Silivri hukukunun yaşandığını öne sürdü.

Baykal, siyasetin görevinin bu tip baskıları, haksızlıkları, zulümleri engellemek ve bunlara yol açmamak olduğunu ifade ederek, "Bir siyaset adamına yakışan tavır, bence geçmişte yaşanmış olan haksızlıklardan günümüze nefret
taşımamaktır. Yaşanmış olan haksızlıkların aşılması için gerekeni elbette yapmaktır, ama kabuk bağlamış olan yaraları kaşımak ve kanatmak için değil, bu olayların duygusal tortularını aşmak için kalmış son sıkıntıları telafi etmek, insanları ferahlatmak için, mutlu etmek için gerekenleri yapmaktır" diye konuştu.

Bu çerçevede, Türkiye’de bir özür tartışmasının yaşandığına dikkati çeken Baykal, şöyle devam etti:

"Maalesef Türkiye’deki özür tartışmasının; geçmişte yaşanan olayları aşmak, onları telafi etmek, bu üzüntüleri herkesin aşmasını sağlamak için gerçekleştirilmiş bir girişim olduğu kanaatinde değilim. Günümüzdeki özür dileme çabalarının, kabuk bağlamış yaraları kaşımak, kanatmak ve geçmişteki olaylardan günümüz sıcak siyasetine sevgi değil, tepki taşımak amacına yönelik olduğu kanaatindeyim.

Parasız eğitim için bir grup genç 16 ay tutuklu kaldı Türkiye’de. Yani sen tarihle hesaplaşacağım derken, günümüzde yaşanan haksızlıklar karşısında daha bir vicdanlı, sevgi ve saygı yansıtan, insana değer veren bir anlayışla konuya niye yaklaşmıyorsun? İhtiyaç olan budur."

"Değerlendirme hatası olayı çığırından çıkarmaya katkı yapar"

Baykal, "özür dileme" tartışmalarına da değinerek, şunları kaydetti:

"Özür dileyenlerin bir kısmının iyi niyetle bunu talep ettiğini biliyorum, ama özür dilenmesini isteyenler de özür dileyenlerin oyununa alet olma durumuna düşüyorlar. Bu da bir gerçektir. Özür dileyenlerin oyunu gerçekten insanları ferahlatmak, rahatlatmak değil, yaraları kaşımak, nefreti artırmak. Biz iyi niyetle geçmişimizin aşılmasını isterken, karşımızdakilerin anlayışını da dikkate almak durumundayız. Bu konuda yapılacak olan bir değerlendirme hatasının
olayı çığırından çıkarmaya katkı yapacağını da unutmamak lazımdır. Şimdi Türkiye böyle bir tartışmanın içine sürüklenmiştir.

Olay siyasetçilerin kendi hesapları, çıkarları için istismarcı yaklaşımlarından kaynaklanmaktadır. Başka bazı hesaplarla bu konuları takip edip, tahrik etmek isteyen, ortada Cumhuriyetin birikimini, ulus devleti temellerinden sarsmak isteyen çevrelerin de bu olayları istismar etme, bu çabalara kol kanat verme anlayışlarını dikkate almak lazımdır."

Baykal, Daha sonra Setbaşı ve Atatürk caddeleriyle, Uzun Çarşı, Kapalı Çarşı ve Ulucami’yi gezdi, esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti.

Haberin Devamı