Gazete Vatan Logo

Sürücünün 3. gözü kazaları önleyecek

Subaru’nun yeni Outback modelinde kullanılan EyeSight sistemi, 110 metre ilerisini görerek sürücünün yerine devreye giriyor ve kazaları önlüyor

Otomotiv devleri geliştirdikleri teknolojilerle kazaları sıfıra indirmeyi hedefliyor. Subaru’nun tasarladığı ‘EyeSight’ yani 3’üncü göz teknolojisi de bunların başında geliyor.

Japon marka, güvenlik donanımlarına ‘Önleyici Güvenlik Sistemi’ olan EyeSight’ı ekleyerek önemli bir adım attı. Subaru, sürücünün 3’üncü gözü gibi çalışan sistemle, kazaların önüne geçmeyi en

azından minimuma indirmeyi istiyor. 25 yıldır bu proje üzerinde çalışan Subaru, Avrupa’da ilk kez EyeSight’ı baştan aşağıya yenilenen Outback’te kullandı.

Stereo kameralar var

Sistem basit işliyor... İki adet yüksek çözünürlüklü renkli kamera, sürücüye fazladan bir çift göz sunarak trafik durumunu izlemek için dikiz aynasına yerleştirilmiş. EyeSight’ın stereo kameraları, araçlar, yayalar ile bisiklet kullanıcıları gibi hareketli nesneleri ya da raylar ve şeritler gibi sabit nesneleri üç boyutlu olarak algılıyor.

EyeSight, 110 metre ilerisini ve 45 derece görüş açısıyla etrafındakileri tarayabiliyor. Sistem çarpışma öncesinde frenleme, adaptif hız sabitleme kontrolü gibi sürücünün yükünü azaltacak özellikleri kapsıyor. Kameralar sürücünün önündeki aracı görüp, sesli olarak uyarıyor.

Haberin Devamı

Dalgın şoför uyarılara yanıt vermez ve frene basmazsa, sistem otomatik olarak devreye giriyor, aracı durduruyor.

Diyarbakır açılımı

Subaru Türkiye yeni Outback ve 2.0 litre dizel otomatik Forester’la 2015’te yüzde 40’ın üzerinde büyümeyi planlıyor. Subaru Türkiye Genel Müdürü Halil Karagülle, 2014’te Subaru’nun satışlarını yüzde 27 arttırdığına dikkat çekerek, “Bu yıl da yeni Outback ile satışlarımıza ivme katacağız. Subaru toplamda 2 bin adetlik satışa ulaşacak” dedi.

2015’te yeni Subaru bayilerinin açılacağını kaydeden Karagülle, şunları kaydetti:

“Şu an İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, İzmit’te 9 bayimiz faaliyette. Kısa süre içinde Ordu ve Diyarbakır’da Subaru showroomları açılacak. Diyarbakır bayisi Güneydoğu Anadolu üssümüz olacak. Oldukça iyi bir potansiyel ve talep var.”

Kornaya son

EyeSight’ın bir başka özelliği ülkemizde trafik ışıklarında korna çalmayı ortadan kaldıracak gibi görünüyor. EyeSight, trafik ışıkları kırmızıdan yeşile dönüp öndeki araç hareket ettiğinde, sistem sürücüyü hareket etmesi için uyarıyor. Böylece, arkadaki aracın korna çalmasına gerek kalmıyor.

Haberin Devamı

2 litre dizel motoru var

EyeSight’ın standart olarak sunulduğu yeni Outback, 147 beygir güç üreten 2.0 litre dizel otomatik motorla Mart’ta gelecek. Subaru Outback’in fiyatı 156 bin 990 TL’den başlıyor. Subaru’nun Mart’ta bir başka sürprizi yeni Forester’ın 2.0 litre dizel otomatikle takviye edilmesi. 2.0 litre dizel otomatik Forester’da 7 inç boyutunda yeni STARLINK bilgi-eğlence sistemi yer alacak.