Gazete Vatan Logo

Sürpriz yapar mı?

Ekonomistler ve anketler, Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklerken Cumhurbaşkanı Danışmanı Bulut, ‘1 ay pas geçebilir’ açıklamasını yaptı. Salı günü 3.1140 ile rekor kıran dolar/TL, TCMB’nin faizi sabit tutacağına yönelik beklentilerin artmasıyla 3.0680’i gördü.

Sürpriz yapar mı?

Piyasalarda gözler 7 kez üst üste faiz koridorunun üst bandında indirim yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından alacağı karara çevrildi. Ekonomistler ve anketler, TCMB’nin 25 baz puanla 8’inci kez faiz indirimine gideceği yönünde. Bunun yanı sıra bankaların elini rahatlatmak ve kredi faizlerinin maliyetini düşürmek için zorunlu karşılık oranlarının da düşürülmesi bekleniyor.

Balon ellerinde patlasın

Ancak dün yurt içinde Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut’un açıklamalarından sonra döviz kurunda yaşanan gelişme, ‘Merkez Bankası pas geçip sürpriz yapabilir mi?’ sorusunu beraberinde getirdi.

Dün 3.1140 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL, gelişmekte olan piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra TCMB’nin faizleri sabit tutacağına yönelik artan beklentilerle geriledi. Dolar/TL, 3.0680 seviyesine kadar indi. TL, böylece gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performans gösteren para birimlerinden biri oldu.

Peki piyasada faiz artışı beklentisi nasıl geriledi? PPK toplantısıyla ilgili olarak TV’de konuşan Cumhurbaşkanı Danışmanı Bulut, ihtiyaç duyulması halinde kurumun bu ayı pas geçebileceğini belirtti. Bulut, “Merkez Bankası çok uzun zamandır koridoru daraltıyor, faiz indiriyor. Merkez Bankası bunu bizden çok daha iyi bilir. Eğer küresel ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa, Merkez Bankası onu yapar. Bu ay pas geçmesi gerekiyorsa Merkez Bankası pas da geçer. Merkez Bankası illa da koridoru daraltacak, faiz düşürecek diye bir spekülasyon yaparak kur üzerinden spekülatif gelir elde etmek isteyenlerin balonu ellerinde patlasın diye söylüyorum bunları” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de geçen Cuma günü dolar/TL için 3.0 seviyesini bekledikleri ve stabilite kazanmasını istedikleri bir düzey olduğunu belirterek, “TCMB faiz kararları otomatiğe bağlamış değil” yorumunda bulunmuştu. HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, “ABD’de çekirdek enflasyonun beklentilerden düşük açıklanmasıyla gelişmekte olan piyasa para birimleri dolar karşısında olumlu bir seyir izledi. Yiğit Bulut’un açıklaması TCMB’nin beklemede kalacağına dair beklentilerin artmasına neden oluyor. Bu nedenle lira rubleden sonra dolar karşısında en iyi performans gösteren gelişmekte olan piyasa para birimi” dedi.

Haberin Devamı

TCMB, Mart’tan bu yana gerçekleştirdiği yedi PPK toplantısında, faiz koridorunun üst bandını 250 baz puan indirerek yüzde 10.75’ten 8.25’e çekti.

Ankete göre 25 baz puan düşürecek

AA Finans’ın 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandırdığı Beklenti Anketi’nenden faiz koridorunun üst bandında düşüş çıktı. 16 ekonomistin tamamı indirimin 25 baz puan olacağını belirtirken, 2 ekonomist değişiklik öngörmedi. Ekonomistlerin tamamı politika faizi ve borçlanma faiz oranında değişiklik olmayacağını kaydetti. Reuters’ın Cuma günü yayınlanan anketinde de 14 kurum koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim beklerken, bir katılımcı ‘Sabit kalacak’ demişti.

Engel yok

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, sadeleşme olarak başlangıçta lanse edilen sürecin şimdi büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskler ve kredi hacmindeki artışın çok yavaşlaması gerekçe gösterilerek devam ettirilmek istendiğini belirtti. Bürümcekçi, “Dolayısıyla toplantıda da PPK üyeleri kafalarında faiz indirim kararı ile gideceklerdir. Ancak buna piyasa koşullarının izin verip vermeyeceği söz konusu güne hangi dolar/TL seviyesinde başlayacağımıza bağlı olacaktır. Bugün itibarıyla büyük bir engel oluşturacağını zannetmiyorum” dedi.

Haberin Devamı