Gazete Vatan Logo

Sürpriz formül çıktı!

Kapanmayan dershane iki yıl açık lise olacak

Dershanelere sürpriz formül çıktı. Kapanmayan dershaneler 2 sene ‘açık lise’ olacak. Apartmanda lise dönemi başlayacak. Böylece dershanelerde açık liseye giden öğrenciler yüz yüze eğitim alacak. Dershaneler lise eğitimi verirken öğrenci başına ücret devletten ödenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aylardır süren dershaneleri kapatma çalışmasında sona yaklaşılırken özellikle Gülen Cemaati’nden düzenlemeye ciddi itirazlar geliyor. MEB ise dershaneleri tamamen kapatmakta kararlı. Hazırlanacak yasa taslağı ile dershane ve benzeri tüm kurumlar kapatılacak. Özel okula dönüşemeyecek dershanelere de 2 yıllık yeni bir formül geliştirildi. Özel okul olamayan dershaneler “açık lise” olacak. Açık liseye giden 805 bin öğrenci böylece gidip dershanelerde yüz yüze eğitim alabilecek. Bu yolla Bakanlık 2 yıl boyunca dershaneleri “apartman liseleri”ne çevirmiş olacak ve hizmet satın alacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatarak özel okula dönüştürme ve özel okullara teşvik vererek öğrenci sayılarını artırma çalışmalarında son aşamaya gelindi. Bakanlık dershanelerin kapatılmasının ardından dershanelerdeki 51 bin öğretmen ve 21 bin personele de çözüm arıyor. Uzmanların “Önemli olan kapatmak değil dershaneye ihtiyacı ortadan kaldırmak” uyarılarına karşın yasal olarak dershaneleri ve benzeri tüm yapıları kapatacak olan Bakanlık, Aralık ayı başında yasal çalışmayı tamamlayarak Meclis gündemine getirmeyi planlıyor.

Apartman liseleri

Bazı TV kanallarına konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershaneleri kapatacaklarını bir kısmının hemen özel okula dönüşeceğini bir kısmına arsa, teşvik, kredi kolaylığı gibi imkanlar yaratıldıktan sonra özel okula dönüşeceği bilgisini verdi. Avcı, “Mevcut dershanelerden imkanı olanların hemen özel okula dönüşmesi sağlanacak. Ön araştırmalara göre yüzde 20’si yani 5 dershaneden 1’i özel okul olma iradesine sahip. Geri kalanların önemli bir bölümü uygun destek olursa özel okul olabiliriz diyorlar. Kısa vadede tamamlayamayız diyen dershanelere de 2 yıllık süre içinde özel okula dönüşürken açık lise statüsünde öğretim devam ettirme şansı veriyoruz” dedi.

Edinilen bilgiye göre MEB’in üzerinde çalıştığı formüle göre dershaneye hemen dönüşemeyecek yaklaşık 1500 dershane istemeleri halinde “açık lise” olacak. Dershanelerin “açık lise” yapılmasıyla birlikte özel okula dönüşmeyen tüm dershaneler 2 yıl boyunca “apartman liseleri” olacak. Açık liseye giden öğrenciler bu dershanelere giderek öğretmenlerden yüz yüze eğitim alacaklar.

Ders saatleri de akşam üzeri ve akşam saatlerinde planlanacak. Böylece lise derslik sayısı ve öğretmeni yetersiz olan MEB, sorunu bu formüll de çözmüş olacak. Açık liseye gidecek öğrenci başına da dershaneye ücret ödenecek. Dershanelerden 2 yıl içinde kararlarını vermeleri istenecek. 2 yıl sonra “açık lise” hizmeit veren dershaneler kapatılacak.

‘Einstein da atanamayan öğretmendi’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1. Çocuk ve Medya Kongresi’nin açılış oturumunda yer alan Medya Okur Yazarlığı oturumuna moderatör olarak katıldı. Eğitimde temel malzemenin kalem ve kağıt olduğunu söyleyen Bakan Avcı , “Okullarda tablet dağıtım törenlerine katılıyorum zaman zaman. Ama bizim gerçek üretkenliğimizi ilk dışa vuracak olan ilk başvuracağımız alet bu alçak gönüllü kalemlerimizdir.Temel olan kağıt ve kalemdir” şeklinde konuştu. Avcı, Albert Einstein’ın izafiyet teorisini atanamayan bir öğretmen olarak Zürih’te memur olarak çalıştığı patent enstitüsünde bilgisayarı olmadan kalem kağıtla oluşturduğunu anlattı.



10 soruda dershane kapatma süreci

- 1-Dershaneler nasıl kapatılacak?

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndaki tüm “dershane” ve “etüt merkezi” ifadeleri kaldırılacak. Kanunda “Dershane”; “Öğrencileri; bir üst okulun veya yüksek öğretime giriş sınavlarına hazırlamak, istedikleri derslerde yetiştirmek ve bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarını ifade eder” deniyor. Bu ifade çıkarılacak.

- 2- Hiçbir kurs açılamayacak mı?

Yabancı dil, KPSS, sürücü kursları devam edecek. Kültürel, sosyal kurslar da devam edecek. Bir kurs, “Ben sınava hazırlamıyorum sadece matematik öğretiyorum” diye açabilecek. Ancak MEB sıkı denetimlerle bu “taahhüdü” denetleyecek.

- 3- Özel okula dönüşüm nasıl olacak?

3 bin 700 dershaneden 800’ü özel okula dönüşecek. Yaklaşık 1000 civarındaki dershane de birleşerek arazi desteği, kredi ve teşviklerle özel okula dönüşecek. Bu dönüşümler 2014-2015 eğitim öğretim yılına kadar tamamlanacak. Ancak yasal olarak dershanelere 2016 yılına kadar süre verilecek ve tüm şartları tamamlamaları istenecek. Bakanlık, özel okula dönüşebilecek fiziki kapasiteye sahip dershane sayısının az olması nedeniyle özel okul olma kriterlerini de yumuşatacak. Bakanlık, 3 yıllık geçiş sürecinin tamamlanmasıyla dönüşen okullardan tekrar kriterleri yerine getirmesini isteyecek.

- 4- Dönüşemeyenler ne olacak?

“Ben özel okul olamıyorum” diyen dershaneler 2 yıl boyunca “açık lise” yapılacak. Açık lisede okuyan ve internet ve TV’den eğitim alan 805 bin öğrenci isterlerse gidip dershanelerde yüz yüze eğitim alabilecek. Ancak bu sadece 2 yıl ile sınırlı olacak. MEB böylece eksik derslik ihtiyacını da “hizmet satın alarak” çözecek.

- 5- Dönüşenler öğrenci bulamazlarsa ne olacak?

Özel okul dönüşümün ardından devlet belli bir kontenjan belirleyecek. Her okul için ortalama öğrenci belirlenecek. Örneğin bir okul için 500 öğrenci belirlenir ve okul 450 öğrenci bulur ise 50 öğrenci devlet tarafından okutulacak..

- 6- Dershanelerin yerini nasıl bir sistem alacak?

Dershanelerin kapatılmasıyla “bir üst okula” hazırlayan kurslar devlet eliyle ücretsiz açılacak. Tüm Halk Eğitim Merkezlerinde ücretsiz takviye kursları açılacak.Kişilerin evde alacağı özel derslere ise karışılamayacak. Ancak bu özel derslerin de faturalandırılması için takip ve çalışma da yapılacak.

- 7- Açık uçlu sorular ne zaman sorulacak?

SBS’nin yerine getirilen TEOG sisteminin ardından 2-3 yıl içinde açık uçlu sorulması planlanıyor. TÜBİTAK ve YÖK ile ÖSYM tarafından yürütülen üniversiteye giriş sisteminin belirlenmesi çalışması ise son aşamada. Bu sistemin de 2 yıl içinde netleştirilmesi ve hayata geçirilmesi hedefleniyor.

- 8- Dershanelerdeki 51 bin öğretmen ne olacak?

MEB planlamasına göre özel okula dönüşme tamamlanınca dershanedeki öğretmenler de zaten istihdam edilmiş olacak.

- 9- Dershane kapatılırsa öğretmenlere ne olacak?

MEB bir yönetmelik çıkaracak ve KPSS’deki şartları taşıyan, belli süre dershanelerde çalışmış öğretmenleri mülakat veya kendisi yapacağı farklı bir sınav ile bakanlık bünyesine katacak. Bu öğretmenlerin atamaları ayrı bir sistem üzerinden ihtiyaç bölgelerine yapılacak.

- 10- Dershanelerin kapatılmasına neden karşı çıkılıyor?

Türkiye’de dershane sektöründe yaklaşık 3 milyar dolar gibi ciddi bir rakam dolaşıyor. MEB ailelerin isyanını dikkate alarak dershaneleri yok etmeye çalışıyor. Ancak uzmanlar dershanelerin bir “sonuç” olduğunu ifade ederek öncelikle eğitim sistemindeki eşitsizliklerin kaldırılması ve ardından da dershanelerin kendiliğinden yok edilmesini savunuyor.

Haberin Devamı