Gazete Vatan Logo

Suriyeliler tercihli bölgede üretsin, ABD gümrüksüz alsın

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye’de İnsani Nitelikli Tercihli Bölgeler kurulsun. En az % 30 Suriyeli mülteciler çalışsın. ABD ve diğer ülkeler ürünleri gümrüksüz alsın” dedi

Suriyeliler tercihli bölgede üretsin, ABD gümrüksüz alsın

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), 29 Mart-2 Nisan tarihleri arasında ABD’ye yapacağı ziyaretin öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmek üzere bir sektör raporu hazırladı. Raporda; ABD ile ekonomik işbirliği yapılarak Türkiye’nin tekstilde küresel rekabet gücünü artıracak ve bölgenin siyasi sorunlarına ekonomik değer yaratacak çözüm önerilerinde bulunuldu.

Raporda, Türkiye’de İnsani Nitelikli Tercihli Bölgeler kurulması önerildi. Projenin hayata geçmesi halinde Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün, ABD pazarındaki 1 milyar dolarlık payının, 5 yıl içinde 5 milyar doları aşması bekleniyor.

300 bin istihdam

Takip eden dönemlerde diğer sektörlerin de katılımı ile ihracat artışının 10 milyar doları bulması öngörülüyor. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, raporda Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırmanın yanında, bölgesel barışa ve kalkınmaya destek olacak öneriler getirdiklerini söyledi. Gülle, şöyle konuştu: “Önerdiğimiz İnsani Nitelikli Tercihli Bölgelerde kurulacak tekstil ve konfeksiyon fabrikalarında bölge insanlarının yanı sıra Suriyeli göçmenlere iş imkanı sağlanabilir. Örneğin her işletme çalışanlarının yüzde 30’unu Suriyeliler’den olabilir. 300 bin kişiye iş sağlasak, 1 milyon Suriyeli’nin geçimini sağlamasına imkan sağlarız. ABD ve diğer ülkeler bu bölgede üretilen ürünleri gümrüksüz olarak ithal ederse yatırım sayısı artar.”

Haberin Devamı