Gazete Vatan Logo

Suriyeliler'e geçici Türk plakası

Savaş iç karışıklık, doğal afet ve benzeri olağanüstü nedenlerle ülkesinden ayrılıp Türkiye'ye gelen yabancıların beraberlerinde getirdikleri tescilli araçlara harf grubu 'SAF' olan geçici Türk plakası alma hakkı tanıyan Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde yaşayan Suriyeliler'in araçlarına geçici trafik belgesi ve plakası verilmeye başlandı.

Yönetmelik nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nca Emniyet müdürlüklerine gönderilen yazının ardından Suriyeliler'in Türkiye'de en çok yaşadığı kentlerden biri olan Reyhanlı'da İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği, plaka müracaatlarını almaya başladı.

Geçerli araç muayenesi, trafik sigortası ve AFAD tarafından kayıt altına alınarak kendilerine verilen yabancı tanıtım kartı ile emniyete müracaat eden Suriyelilerden Muhammed Atta Tamer, kentte geçici belge ve plakasını alan ilk Suriyeli oldu. Aracına 31 SAF 001 plakasını takan Tamer, Türkiye'ye gelirken Suriye plakalı otomobili ile geldiğini, yeni uygulama ile de gerekli başvurusunu yaparak ilk plakayı aldığını ve bundan sonra trafiğe yeni plakası ile çıkacağını söyledi.

Suriyeliler ülkelerine dönmeleri halinde plakalarının alınacağı ve Reyhanlı'da Suriyeliler'e 31 SAF 001'den başlayan plakaların verileceği kaydedildi.