Gazete Vatan Logo

Suriyeli mülteciler Hatay ve Gaziantep’ten ev alıyor

Suriyeli varlıklı mülteciler, özellikle Hatay ve Gaziantep’te yakınları adına ev satın almaya başladı

Her iki ilde de konut satışlarının, geçmiş yıllara oranla iki kattan daha fazla arttığı ortaya çıktı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) cuma günü yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de 96 bin 397 Suriye vatandaşı bulunuyor. Önceki gün bu sayıya 500 kişi daha eklendi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, Suriye’deki savaştan kaçıp gelen mülteciler için 13 çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve de 1 konteyner kentin yer aldığı belirtildi. Hatay’da 11 bin 782, Gaziantep’te de 15 bin 795 mültecinin kaldığı kaydedildi. Özellikle bu iki ilde kalan mültecilerden varlıklı olanlar konut satın almak için tapu müdürlüklerine başvurmuşlardı. Ancak Tapu Kanunu gereği Suriyelilere konut satışı yasak.Suriyelilerin konut almak için yaptığı başvuruların geri çevrilmesine rağmen, farklı bir yönteme başvurdukları ortaya çıktı. Daha önce Türkiye’deki yakınları aracılığıyla ev kiralayan Suriyelilerin, bu kez de aynı yöntemle yakınları adına ev satın aldıkları anlaşıldı. VATAN’ın her iki ildeki tapu kayıtlarından edindiği bilgilere göre, özellikle bu yılın ağustos ve eylül aylarında, iki ilde kat mülkiyetli konut satışlarının geçen yıla oranla iki katından daha fazla artış gösterdiği ortaya çıktı.

Hatay’da 2009 Ağustos’unda 253, 2010 Ağustos’unda 215, 2011 Ağustos’unda 311 olan konut satışı, bu yılın ağustos ayında 491’e çıktı. Verilere göre Hatay’da eylül ayındaki satışlar daha fazla oldu. 2009 Eylül’ünde 196, 2010 Eylül’ünde 270, 2011 Eylül’ünde 244 olan konut satışları 2012 Eylül’ünde önceki yıla göre iki katını da aşarak 551 oldu.

Konut satışlarındaki artış Gaziantep’te de gözlendi. 2009 Eylül’ünde 604, 2010 Eylül’ünde 374, 2011 Eylül’ünde 737 olan konut satışları 2012 Eylül’ünde önceki yıla göre iki katını da aşarak tavan yaptı ve 1568 oldu. Bu rakamın, mültecilerin Türkiye’ye en fazla giriş yaptığı geçen ay olması dikkat çekti.

Gaziantep Ezogelin Emlak’ın sahibi Hüseyin Doğan, şunları söylüyor: “Gaziantep’te artık kiralayacak ev pek kalmadı. Kiralık evlerde tahsilat sorunu yaşanır endişesiyle bir çok kişi evini kiralamak istemiyor. Bu yüzden Suriye’den gelenler ev satın alıyorlar.”

2 general Türkiye’ye geldi

İç savaştan kaçan ikisi general 412 Suriyeli, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinden Türkiye’ye geçiş yaptı. Grup arasında yaralı olan 10 Suriyeli Reyhanlı ve Antakya’daki hastanelerde tedavi altına alındı. İki general geniş güvenlik önlemleri altında Apaydın Kampı’na götürüldü. Yayladağı’nın Güveçli Köyü’nün karşısındaki Harapcoz’u ele geçiren muhalifler, ölen Esad askerlerini iş makineleriyle gömdü.

Haberin Devamı