Gazete Vatan Logo

Suriyeli eşcinsel Türkiye’ye iade

Yunanistan yargısı ilk defa ‘Türkiye güvenli ülke’ dedi. Eşcinsel Suriyeli’nin mülteci başvurusunu reddederek Türkiye’ye gönderilmesine karar verdi.

Suriyeli eşcinsel Türkiye’ye iade

Yunanistan, ilk defa bir Suriyelinin iltica başvurusunu Türkiye’nin güvenli olduğunu bildirerek reddetti. AFP’ye konuşan Yunan Mülteciler Konseyi’nden Fotini Barka, AB ile Türkiye arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasının ardından Midilli Adası’na ulaşan eşcinsel bir Suriyelinin Yunanistan’a yaptığı iltica başvurusunun reddedildiğini ve Suriyelinin iltica başvurusu kabul edilmeyen ilk sığınmacı olduğunu belirtti. Yunan temyiz mahkemesinin Türkiye’nin güvenli ülke olduğunu belirterek böyle bir karar aldığını kaydeden yetkili, Suriyeli sığınmacının Türkiye’ye iade edilmesi yönündeki kararın geri alınması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

İstanbul’da tehdit iddiası

Yunan haber ajansı ANA, Suriyeli sığınmacının birkaç yıl İstanbul’da yaşadığını ve cinsel kimliği nedeniyle tehdit edildiğini söylediğini aktardı. Yunanistan, daha önce Türkiye’nin güvenli ülke olmadığı gerekçesiyle sığınmacıların yaptığı başvuruları kabul etmiş ve AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşması kapsamında Türkiye’ye iadelerini durdurmuştu. Sığınmacı anlaşmasına göre 20 Mart itibariyle Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşan ve iltica başvuruları reddedilen sığınmacılar Türkiye’ye iade ediliyor.

Haberin Devamı