Gazete Vatan Logo

Suriyeli bakan mezarını da önceden hazırlamış

Suriye'nin başkenti Şam'daki ofisinde dün intihar eden Suriye İçişleri Bakanı Gazi Kenan'ın, bundan 4 yıl önce aile kabristanlığında kendisi için bir mezar yaptırdığı ve geçen cumartesi günü de mezarlığı ziyaret edip birkaç ağaç diktiği öğrenildi

Şam'a 4 saat uzaklıktaki Kırdaha kentinin Hamra beldesinde öğleden sonra yapılacak cenaze töreni için hazırlıklar sürerken, intiharından hemen önce Lübnan'ın Sesi radyosuna "Bunun, son açıklamam olacağına inanıyorum" diyen Kenan'ın, birkaç gün öncesinde de mezarlığı gözden geçirmek için Hamra'ya gelmesi dikkat çekti. Eski Lübnan Başbakanı Refik El Hariri'ye yönelik suikastı araştıran BM heyeti tarafından 2 hafta önce sorgulanan Gazi Kenan'ın intiharının, suikastla ilgili BM raporunun yayımlanacağı 25 Ekim'e kısa bir süre kala gerçekleşmesi de kafalarda soru işaretleri yaratmıştı.

Bundan 4 yıl önce, Hamra'daki başka bir mezarlıkta bulunan anne ve babazının cenazesini yeni inşa ettirdiği türbe şeklindeki aile kabristanlığına naklettiren Gazi Kenan, onların mezarının hemen yanı başına kendi mezarını açmıştı. Daha sonra üzeri toprakla örtülen mermerle hazırlanmış mezar, bugün yapılacak cenaze töreni için yeniden kazıldı.

KENDİSİNE HEDİYE EDİLEN MADALYALARI DA TÜRBEDEKİ BÜFEYE KOYMUŞ
Gazi Kenan, ölmeden önce Hamra'daki evlerinin hemen yanında bulunan aile kabristanlığına babasının ve kendisinin portrelerini de asmış. Kendi mezarının hemen yanı başında bulunan ve duvardan duvara uzanan büfenin içinde, Lübnanlı üst düzey yetkililer tarafından kendisine hediye edilmiş madalyalar bulunuyor. Gazi Kenan ayrıca, Refik El Hariri'nin 2002 yılında kendisine hediye ettiği Beyrut'un anahtarı ile Lübnan Hizbullahı'nın hediyesi olan Kalaşnikof'u da büfeye yerleştirmiş. Türbedeki büfenin içinde ayrıca, Kenan'ın görev sırasında çekilmiş fotoları da bulunuyor.

Gazi Kenan, 1980'li yıllardan 2003'e kadar Lübnan'da istihbarat şefliği yapmıştı. BM ekibi tarafından 2 hafta önce sorgulanan Kenan, ölümüne birkaç saat kala Lübnan'ın Sesi radyosuna telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, Hariri tarafından kendisine ödenmiş çekleri BM müfettişlerine gösterdiği yönünde Lübnan medyasında yayımlanan haberleri yalanlayarak, "Bunun son açıklamam olacağına inanıyorum" demişti.

Gazi Kenan'ı, Lübnan'da terörizme destek olmakla suçlayan ABD, hem Kenan'ın hem de Lübnan'dan sorumlu Askeri İstihbarat Başkanı Rüstem Gazali'nin malvarlıklarını dondurmuş; Amerikan vatandaşlarının da bu kişilerle iş yapmasını yasaklamıştı.

Haberin Devamı