Gazete Vatan Logo

Suriye’yi Güney Kıbrıs’tan vuracaklar!

Kimyasal katliam iddiasının ardından Trump, ‘24-48 saat içinde çok önemli kararlar alacağız’ demişti. ABD’nin Suriye’yi Güney Kıbrıs açıklarındaki savaş gemisiyle vurmayı planladığı, İngiltere ve Fransa’nın da destek vereceği iddia edildi

Suriye’yi Güney Kıbrıs’tan vuracaklar!

Suriye’de abluka altındaki Doğu Guta’da rejim tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal saldırının ardından ABD’nin Suriye’ye askeri müdahale seçeneği ağırlık kazanıyor. İsrail’in Suriye’deki askeri üssü vurmasıyla yetinmeyen Pentagon’un, ABD Başkanı Donald Trump’a, bir dizi askeri seçenek sunacağı bildirildi. ABD Genelkurmay Sözcüsü Albay Patrick Ryder, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’un Trump’a çeşitli seçenekler sunduğunu, ancak bunların detayları hakkında bir değerlendirme yapmayacağını söyledi.

ABD destroyeri yola çıktı

Tüm bu açıklamaların ardından ABD donanmasına ait USS Donald Cook adlı “Aleigh Burke” sınıfı destroyer gemisinin Kıbrıs Rum Kesimi’nin Larnaka Limanı’ndan ayrılması tartışmalara yol açtı. Bazı haber kanalları destroyerin Suriye karasularına yaklaştığını öne sürdü. Donald Cook (DDG-75) adlı füze destroyerinin, Tartus’un 100 kilometre açığına kadar geldiği iddia edildi. Rus uçaklarının gemiyi dört defa alçak uçuş ile taciz ettiği de iddialar arasında.

Haberin Devamı

‘İngiliz bakanlar talimat verdi’

Trump’ın başta Fransa ve İngiltere olmak üzere birçok ülke lideri ile görüşmesi ABD’nin böyle bir saldırıyı tek başına yapmayacağı değerlendirmelerini beraberinde getirdi. Daily Mail gazetesinin haberine göre İngiliz bakanlar, askeri sorumlulara geniş çaplı bir operasyon planlamaları için talimat verdi. Habere göre İngiltere Başbakanı Theresa May, operasyon kararını parlamentonun onayı olmadan alabilir. 2013 yılında dönemin Başbakanı David Cameron Suriye’ye operasyon için parlamentoya gitmiş ancak parlamento saldırıya onay vermeyince planlar iptal olmuştu.

‘Tornadolar bombalayacak’

DaIly Mail gazetesi, İngiltere’nin Suriye’deki hedeflere yönelik muhtemel operasyonda GR4 Tornado jetlerinin kullanılabileceğini yazdı. Jetler Storm Shadow denilen füzeler fırlatabiliyor. Bu füzelerin menzili 240 km.’den fazla. Füzelerin yüksek menzili, GR4 Tornado savaş uçaklarının operasyonu Suriye hava savunma sistemi tarafından vurulmadan yapabilmelerine de olanak sağlıyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki İngiliz üssünde 6 adet GR4 Tornado jeti bulunuyor. İngiliz ordusunun elindeki bir başka silah da Reaper modeli insansız hava araçları. Kuveyt’te konuşlu bulunan Reaperlar, Hellfire denilen füzeleri taşıyıp fırlatma kapasitesine sahip.

Haberin Devamı

60 Tomahawk füzesi taşıyor

USS Donald Cook adlı Amerikan savaş gemisi, 60 Tomahawk füzesi taşıyor. Bu füzeler, geçtiğimiz yıl Han Şeyhun’daki kimyasal saldırının ardından Suriye hedeflerini vurmak üzere aynı gemiden fırlatılmıştı.