Gazete Vatan Logo

Suriye’yi biz vurduk!

İsrail'den dünyaya rest çekercesine bir açıklama

Suriye’yi biz vurduk!

Suriye’ye 5 gün önce hava saldırısı düzenleyen İsrail, dün ilk kez saldırının sorumluluğunu üstlendi. Suriye lideri Beşar Esad da “İsrail’e karşılık verebilecek güçteyiz” çıkışını yaptı.

İsrail’e ait 12 savaş uçağı, geçen çarşamba günü başkent Şam yakınlarında Hizbullah’a silah taşıyan bir konvoyla, biyolojik ve kimyasal silah üteren bir tesisi bombaladı. ABD’nin bilgisi dahilinde yapılan operasyonda Suriye’nin Rus yapımı S-17 füzeleriyle, insansız hava uçaklarının GPS sistemini bozabilen elektronik cihazları Hizbullah’a aktaracağını öğrenen İsrail’in operasyon kararı aldığı bildirilmişti. Ancak İsrail hükümeti saldırı hakkında “Yorum yok” açıklaması yapmıştı.

Suriye’yi biz vurduk

‘Ekleyecek bir şey yok’

Dün 49’uncu Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’nda açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak saldırı hakkında ilk kez konuştu. “Suriye’de bir kaç gün önce olanlar hakkında gazetelerde yazanlara ekleyecek bir şeyim yok” diyen Barak, gelişmiş silahların Lübnan’ın eline geçmesine kesinlikle izin vermeyeceklerini dile getirdi. Barak’ın bu konuşması İsrail’in saldırıların sorumluluğunu kabul ettiği şeklinde algılandı.

Bu açıklamalardan bir kaç saat sonra da Suriye Devlet başkanı beşar Esad, İsrail’in saldırısı hakkında ilk defa bir açıklama yaptı. İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ile görüşen Esad, Suriye ordusunun, kendisine yönelik saldırılara karşılık verebilecek güçte olduğunu iddia etti. Söz konusu saldırının, ’Suriye’nin zayıflatılması ve istikrarsızlaştırılması çabalarında İsrail’in üstlendiği rolü ortaya koyduğunu’ savunan Esad, ”Suriye, halkı ve tarihi rolünü hedef alan her türlü saldırganlığa karşı koyabilecek güçtedir” dedi.

İran da İsrail’in hava operasyonu hakkında “Suriye karşılık verirse İsrail komaya girer” iddiasında bulundu. İran Genelkurmay başkan yardımcısı General Mesud Cezayiri, “Amerikan ve İsrail’in bölgede hegomonya kurmak için yaptığı saldırılar karşılık bulacaktır” dedi.

Haberin Devamı