Gazete Vatan Logo

Suriye'ye yardım konusunda anlaştılar

İngiltere Başbakanı David Cameron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda Ukrayna ve Suriye krizini görüştü.

İngiltere Başbakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Putin'in seçimlerde gösterdiği büyük başarı sebebiyle İngiltere Başbakanı Cameron'ı telefonla arayarak, tebrik ettiği, iki liderin görüşmesinde Ukrayna ve Suriye krizlerine odaklandıkları kaydedildi.

Yarım saat süren görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Suriye konusunda iki lider de özellikle IŞİD'in ilerleyişinin durdurulması ile ülkedeki iç savaşa çözüm bulunmasına yardım sağlamanın hem İngiltere hem de Rusya'nın menfaatine olduğuna hemfikir oldu. Liderler, Suriye krizine ilişkin görüşmelerin tekrardan başlatılması için kendi ulusal güvenlik danışmanlarının bir araya gelmesini kararlaştırdı. Başbakan Cameron, Esad'ın Suriye'deki çözümün bir parçası olamayacağına yönelik inancını yineledi. Liderler ayrıca bu çabanın bir parçası olarak, hem İngiltere hem de Rusya'nın ılımlı Suriye muhalefetiyle görüşmelere devam etmesinde hemfikir oldu."

Ukrayna'ya ilişkin olarak ise Cameron'ın telefonda Putin'e, İngiltere ve Rusya arasında bu konuda "derin farklılıklar olmasına devam edileceğini" söylediğini ancak "önceliğin şimdi Minsk anlaşmasının tamamıyla uygulanmasına verilmesi" gerektiğinin altını çizdiği kaydedildi.

Açıklamada, "Başbakan Cameron, Üçlü Temas Grubu'nun bir araya gelmeye ve grubun öne çıkan sorunlar üzerinde çalışmaya devam etmesine duyulan ihtiyacın önemini vurguladı. Cameron, telefongörüşmesine, İran'ın nükleer programı konusunda İngiltere ile Rusya'nın birlikte başarılı bir şekilde çalıştığını kaydederek son verdi" ifadesi kullanıldı.

Birleşik Krallık'ta 7 Mayıs'ta yapılan genel seçim sonucu David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti tek başına iktidar olmuştur. Yeni parlamento döneminde Avam Kamarası'nda Muhafazakar Parti'nin 331, İşçi Partisi'nin 232, İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) 56, Liberal Demokrat Parti'nin ise 8 sandalyesi bulunuyor.

Haberin Devamı