Gazete Vatan Logo

Suriye sınırında uçak düştü!

Askeri kaynaklar tarafından verilen bilgiye göre, Sınır ihlali yapan Rus savaş uçağının, Türk savaş uçakları tarafından düşürüldüğü belirtildi.

Suriye sınırında uçak düştü!

Suriye sınırında uçak düştü. Kızıldağ'da düşen uçağının kime ait olduğu henüz bilinmiyor. Askeri kaynaklardan yapılan açıklamaya göre; "Sınır ihlali yapan uçak düşürüldü"

DHA: Cephedeki Türkmen kaynakları, Sınırımıza çok yakın olan Suriye’ nin Yamadi köyünde kurulu çadırların üzerine uçak düştüğünü pilotların paraşütle süzüldüğünü gördüklerini söyledi. Bu bilgi henüz farklı kaynaklar tarafından teyit edilemezken, DHA ekibi de bölgeden dumanların geldiğini bildirdi.

AA: Bayırbucak bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden uçağın angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğü bildirildi

RUSYA TÜRKİYE'YE NOTA VERDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Bakanlığa çağrılan Türk askeri ataşesine Türkiye'nin kınandığı belirtildi.

Yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Türk Hava Kuvvetleri'nin Rus jetini düşürmesini dostane olmayan tutum olarak görüyoruz. Bu tür olaylara nasıl karşılık verileceği konusunda bir paket üzerinde çalışıyoruz."

PİLOTLARIN DURUMU

Türkmen yerel kaynakları uçağın düşmesinden 1.5 saat kadar sonra 2 pilota da ulaştıklarını, birinin yaralı, diğerinin sağlığının iyi olduğunu iddia etti. Pilotların sınır ihlali ikazını aldıktan sonra radar kilitlenmesini fark edince vurulacaklarını anlayıp atladıkları tahmin ediliyor. Aynı saniyelerde Türkmen Dağı tepesi semalarında ikinci bir uçağın daha görüldüğü, diğeri vurulunca dönüş yaptığı da belirtiliyor.
Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili olarak yerel haber kaynakları Rus pilotun fotoğraflarını yayınladı. Fotoğrafları yayınlayan yerel haber kaynakları "Bayırbucak bölgesinde Kızıl Dağ cephesinde Türk jetlerinin düşürdüğü Rus savaş Uçağının pilotu Türkmen Mücahitler tarafından ölü ele geçirildi" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Habertürk muhabiri Murat Karataş olay anını şu sözlerle anlattı;

"Sabah saatlerinde bir anda gökyüzünde savaş uçakları vardı. Gökyüzündeki hava araçlarından biri alev topuna döndü ve hızla Türk Hava Sahası'nın içine doğru yöneldi. Daha sonra sınır hattından hızla uzaklaştı.

Haberin Devamı

Türk hava sahasının ihlal edilmesi üzerine uçağın düşüldüğü söyleniyor. Resmi açıklama yok"

Birleşmiş Milletler daimi üyelerinin Ankara'daki elçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Türkiye'nin Moskova askeri ataşesi Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
CUMHURBAŞKANLIĞI KAYNAKLARI: DÜŞÜRÜLEN UÇAK SU-24 TİPİ RUS UÇAĞI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi olayını takip ederek bir dizi telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak olaya ilişkin bilgi verdi. Başka yetkililerden de bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceği öğrenildi. Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğu kaydedildi.
RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI
Savaş uçağının düşmesiyle ilgili Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Rus Savunma Bakanlığı 'Uçağımız Türk hava sahasını ihlal etmedi. İhlal olmadığını kanıtlayabiliriz. Pilotlarımız uçaktan ataladı ama akıbetleri hakkında bir bilgimiz yok' dedi
TÜRKMENDAĞI BÖLGESİNE DÜŞTÜ
Türk jetleri tarafından vurulan savaş uçağı son günlerde sıcak çatışmaların yaşandığı Türkmendağı bölgesine düştü. Cephedeki Türkmen kaynakları, sınırımıza çok yakın olan Suriye’ nin Yamadi köyünde kurulu çadırların üzerine uçak düştüğünü pilotların paraşütle süzüldüğünü gördüklerini söyledi. Ardından sınırda düşürülen savaş uçağının görüntüleri yayınlandı. Türk jetleri tarafından düşürülen savaş uçağının Türkmendağı bölgesine düştüğü belirlendi.
HELİKOPTERLER PİLOTLARI BÖYLE ARADI
İki Rus savaş helikopteri alçak uçuş yaparak düşürülen Rus savaş uçağını ve pilotlarını aradı. Bayırbucak bölgesi Ağcabayır köyü kırsalında iki Rus savaş helikopteri alçak uçuş yaparak düşürülen Rus savaş uçağını ve pilotlarını aradı. Bölgede yaşayan köylüler tarafından cep telefonuyla görüntülerdi.
NATO’nun, Türk hava sahasını ihlal ettiği iddiasıyla düşürülen Rus savaş uçağı konusunda açıklama yapacağı bildirildi. RIA Novosti ajansına konuşan bir NATO yetkilisi, ittifakın kısa sürede konuyla ilgili açıklama yapacağını söyledi. Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı’na başta BM ve NATO olmak üzere uluslararası kuruluşları bilgilendirme talimatı vermişti.
Düşen uçağın pilotundan ilk görüntüler diye sosyal medyada dolaşan görüntülerin eski olduğu ortaya çıktı.
SINIRA İKİ SAVAŞ UÇAĞI YAKLAŞMIŞ
Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Türkiye-Suriye sınırına iki uçağın yaklaştığını, bu uçaklardan birinin vurulduğunu aktardı.
TSK: TESPİT EDİLEN UÇAK BEŞ DAKİKADA 10 KEZ UYARILDI
Olaya ilişkin TSK'dan yapılan ilk açıklama şöyle: "24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir. Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24’te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur."
Türk hava sahasını ihlal eden bir savaş uçağı, Hatay’ın Yayla Dağı ilçesinin karşısındaki Yamadır köyü yakınlarında düşürüldü. Reuters'a bilgi veren Türk bir askeri yetkili, uçağın Türk F16'ları tarafından vurulduğunu söyledi. Ancak yetkili, düşürülmeden önce uyarılan uçağın, hangi ülkeye ait olduğuna ilişkin bir açıklama yapmadı. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise düşürülen uçağın SU-24 tipi Rus uçağı olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.
SINIRA TANK SEVKİYATI
Rus savaş uçağının düşürüldüğü Suriye sınırında askeri hareketlilik sürüyor. Sınırın Türkiye tarafına tank sevkiyatı yapılıyor.
NATO'dan ilk açıklama
BBC'nin haberine göre bir NATO sözcüsü, "Türk yetkililerle temas halinde olduklarını" söyledi, ancak şu anda konuyla ilgili daha fazla bilgi veremeyeceğini de sözlerine ekledi.
Rus savaş gemisi Çanakkale'den geçip Akdeniz'e gidiyor.
Çanakkale Boğazı'ndan öğle saatlerinde geçen 156 borda numaralı Rus savaş gemisi 'Yamal', sıcak gelişmelerin yaşandığı Suriye'nin de bulunduğu Akdeniz'e inmek üzere yol aldı.
Putin açıklama yapabilir.
Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Ürdün Kralı Abdullah ile yapacağı görüşmenin ardından düzenlenecek basın toplantısında, düşürülen Su-24 uçağıyla ilgili bir açıklama yapabileceğini de söyledi: “Putin’e Ürdün Kralı ile yapacağı toplantıda bu konu mutlaka sorulacaktır ve Putin’in de yanıt vermesi gerekir.”
Kremlin'den flaş açıklama
Kremlin sözcüsü Türkiye Suriye sınırında bir savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili açıklama yaptı. Rus sözcü, “Rus savaş uçağının Suriye'de düşürülmesi, çok ciddi bir olay. Ama bir sonuca varmak için henüz erken” dedi
Türkmenler, Rus pilota ait fotoğrafı yayınladı
Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili olarak yerel haber kaynakları Rus pilotun fotoğraflarını yayınladı. Fotoğrafları yayınlayan yerel haber kaynakları "Bayırbucak bölgesinde Kızıl Dağ cephesinde Türk jetlerinin düşürdüğü Rus savaş Uçağının pilotu Türkmen Mücahitler tarafından ölü ele geçirildi" açıklamasında bulundu.
PUTİN'DEN ÇOK SERT AÇIKLAMA: SIRTIMIZDAN BIÇAKLANDIK
Türk hava sahasını ihlâl ettiği gerekçesiyle Türk jetleri tarafından düşürülen Rus uçağıyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin'den açıklama geldi. Putin, uçağın düşürülmesi için 'Sırtımızdan bıçaklandık' ifadesini kullanırken, uçağın Türk sınırına 4 kilometre uzaktayken vurulduğunu öne sürdü
Putin, "Türkiye Rusya'nın ABD ile bu tür olayları önlemek adına imzaladığı sözleşmeye rağmen Rus savaş uçağını vurdu. Uçağımız Suriye toprakları üzerinde Türk F16 uçağıyla 'Hava-hava' roketiyle vuruldu. Türkiye ile sınırdan 4 kilometre uzaklıkta Suriye topraklarına düştü. Uçağa ateş açıldığında 6 bin metre yükseklikte Türk sınırında 1 kilometre uzaklıktaydı. Her halükarda, Rus pilotlar ve Rus uçağı Türkiye Cumhuriyeti için hiçbir şekilde tehdit oluşturmuyordu. Bu olay sırtından bıçaklamak gibi. Türkiye, Rusya sanki kendi uçağını düşürmüş gibi yaklaşıyor"
MOSKOVA'DAKİ TÜRK ELÇİLİĞİ ÖNÜNDE PROTESTO
Bazı Rusya vatandaşları, Moskova’daki Türk Büyükelçiliği önünde Rus uçağının düşürülmesini, ellerinde ‘Türkiye IŞİD’in yanında mısın yoksa karşısında mısın?’ yazılı dövizlerle protesto etti.
TÜRKİYE İSTEDİ, NATO TOPLANIYOR
Türkiye'nin talebi üzerine NATO saat 18.00'de olağanüstü toplanıyor.
FÜZE Mİ?
Rus uçağının Türk jetleri tarafından angajman kuralları çevresinde düşürdüğü bölgeye gökyüzünden alev topu gibi arka arkaya 2 cisim, sonra da parlayarak 2 cisim daha daha düştü. Suriye'nin Türkiye sınırındaki ormanlık alana düşen cisimlerin füze olabileceği ileri sürülürken, kimi yerel kaynaklar da vurulan uçağın pilotlarını arayan helikopterlerin vurulmuş ondan kopan parça olabileceğini ileri sürdü.
BM'DEN AÇIKLAMA GELDİ
Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Fevzi, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin, Suriye'deki krizi daha karmaşık hale getirebileceğini söyledi.
BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Ahmed Fevzi, basın toplantısında, Rus uçağının düşürülmesinin Suriye'deki krize etkisinin ne olacağı sorusuna, "Bu, (Suriye'deki krizi) sorunları daha karmaşık hale getirebilir" dedi.
Fevzi, "Hepimiz, bu bölgede ve hayatlarımızda terörün bittiğini görmek istiyoruz. Bu nedenle de ülkeler gerekli bütün önlemleri alma kararı aldı ancak bu yapılırken de uluslararası insani hukuka uyulması ve insan haklarının ihlal edilmemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden Rus Su 24 tipi savaş uçağına, devriye görevindeki 2 F-16 savaş uçağı tarafından müdahalede bulunulmuştu. Uçak, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında, Suriye toprakları içindeki Bayırbucak bölgesine düşmüştü.
**Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde güvenlik toplantısı yapılacak.
LAVROV TÜRKİYE ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çarşamba günü için planlanan Türkiye ziyaretini iptal etti.
Rus bakan, ayrıca Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemeleri çağrısında bulundu.
Lavrov, 'Türkiye'deki terör tehdidi Mısır'dan az değil' dedi.
'PİLOT CESETLERİNE ULAŞTIK'
Bir grup Türk gazeteci, Hatay Valiliği'nin koordinasyonunda insani yardım gönderilen Suriye'deki Bayırbucak bölgesine götürülerek sıcak bölgeyi inceleme ve Türkmen komutanlar ile görüşme olanağı sağlandı. Burada kurulan çadır kenti gezen gazeteciler, daha sonra Türkmenlerin Esad güçleriyle çatıştığı bölgeye kadar gitti. Cephede çarpışan Türkmenler, uçağın düşürülmesi ve Türkmen Dağı'nın tekrar alınması nedeniyle zafer işaretleri yaptı.
Burada Türk gazetecilere Bayırbucak Türkmenlerinin 2'nci Sahil Tümen Komutan Yardımcısı Alpaslan Çelik gelişmeleri değerlendirdi. Türk uçaklarının düşürdüğü Rus uçağının pilotlarının paraşütle havadan atlarken vurularak öldürüldüğü açıklayan Alparslan Çelik, "Rus pilotları ölü olarak ele geçirildi. Paraşütle atlarken havaya açılan ateşle vurularak öldürüldü. Dağın karşı tarafından cesetleri, arkadaşlar bu tarafa getiriyorlar. Kimlikleri üzerinden çıkacaktır" dedi. Bugün Kızıldağ'a yönelik operasyon başlattıklarını belirten Çelik, şu açıklamayı yaptı:
'TÜRKMEN DAĞI TÜRK YURDU OLARAK KALACAK'
"Rus destekli havadan ve karadan saldırı oldu. Bu sırada bizim üzerimize bomba atan Rus uçağı manevra yaparken Türkiye sınırlarına geçince anında düşürüldü. Uçaktan atlayan pilotların birinin paraşütünün parçası elimde. Esad ve destekçileri haddini bilsin. Bu da onun kanıtlarından biridir. Bölge, Türkmen Dağı mültecilerinin elinde. Hiç bir şekilde kaybettiğimiz toprak yok. Kızıldağ tekrar bizim elimizde. Türkiye sağ olsun insani yardımlarıyla her noktada yanımızda. Türk milletinin dualar, Türk halkının yardımlarıyla dimdik ayaktayız, yıkılmayacağız. Türkmen Dağı Türk'ün yurdudur. Türkmen Dağı düşmeyecektir."
'ATMA, ESİR ESİR'
Türkmen askeri yetkililerin muhabirimiz ile paylaştığı, uçağın düşüş anını gösteren görüntülerde, paraşütle inen iki Rus pilota havadayken ateş açılırken gruptan bulunan bazı kişilerin, "Atma, atma. Esir geliyor esir esir" dediği duyuluyor.
'TÜRKMEN DAĞI'NI GERİ ALDIK'
Türkmenlerin 2'nci Sahil Tümen Komutanı Beşer Molla, Türkmen Dağı'nı tekrar geri aldıklarını açıklarken, Tugay Komutanı Muhammed Abdullah ise, Kızıldağ'ın tamamen Türkmenlerin eline geçtiğini söyledi. Eski yerlerimizi tamamen geri aldıklarını ve biraz da ilerlediklerini kaydeden Muhammed Abdullah, "Rus uçağı Türkiye sınırını geçmiş, bu yüzden Türkiye tarafından vurulmuş, bizim bir bilgimiz yok. Kadınlarımız ve çocuklarımızı Türkiye sınırına gönderdik, biz erkekler burada mücadelemizi sürdürüyor. Türk milletinden Allah razı olsun" diye konuştu.

Haberin Devamı