Gazete Vatan Logo

Suriye'nin Rakka kentinden göç sürüyor!

Suriye'nin Rakka kentinden göç sürüyor!

Suriye'nin Rakka kentinde ABD ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD’nin başını çektiği güçlerin operasyon başlatacağı iddiaları üzerine kentten ayrılmaya başlayan halkın göçü devam ediyor. DAEŞ'in kontrolündeki Rakka'dan ayrılanların bir kısmı gizlice muhaliflerin bölgesine geçti. Rakka'dan yola çıkan yüzbinlerce kişinin bir bölümü yine örgüt denetiminde olan ve kısmen güvenli buldukları bölgelere giderken, bazıları da muhaliflerin kontrolündeki alanlara geçmenin yollarını arıyor.

Terör örgütü DAEŞ, hakim olduğu bölge içinde kalmak şartıyla halkın yer değiştirmesine izin verirken, muhaliflerin bölgesine sığınmalarına müsaade etmiyor.

AA muhabirinin, Özgür Suriye Ordusu komutanlarından aldığı bilgiye göre, Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında bulunan Azez ilçesinde muhaliflerin kontrol ettiği bölgeye 23 Mayıs'tan bu yana DAEŞ hakimiyetindeki yerlerden gelen yaklaşık 6 bin kişi girdi.

Rakka'dan kaçanlardan 70 yaşındaki İbrahim Salih Abdo, AA muhabirine yolculuğunu anlatırken, Rakka'dan Halep'in Mümbiç ilçesine ulaştıktan sonra dün gece 22.00 sularında Azez ilçesine geçtiklerini, gizlice yola çıktıklarını ve tarım arazisi içinde 5 saat yürüdükten sonra muhaliflerin bölgesine ulaştıklarını söyledi. Abdo, "DAEŞ izin vermediği için yola gece çıktık. Buraya yürüyerek geldim, yolda çok zorluklar geçtim. DAEŞ bölgelerinde ölüm var. Biz ölümden kaçtık.'' dedi.

Görüntü alınmasına izin vermeyen Rıdvan Ebu Samire ise ''DAEŞ eğer ev eşyalarının da alınmasına izin verseydi Rakka bir hafta içinde boşalırdı. DAEŞ, kendisine mensubu olmayanlara çok kötü davranıyor, yardımda bulunmuyor. Kentteki hastanelerden, sağlık kuruluşlarından yararlanamıyorduk.'' diye konuştu. Muhaliflerin bölgesine iki saat yürüyüşten sonra ulaştığını bildiren Samire, ''Buraya zorluklarla ulaştım. Şimdi de Afrin üzerinden İdlib'e gideceğim. Rakka'dan çıkanlar genellikle Halep'e İdlib ve Hama'ya gitmek istiyorlar. Eğer DAEŞ izin verse bölgelerinde hiç kimse kalmaz.'' ifadelerini kullandı. Samire, Rakkalıların güvenli yerlere kaçmaya başladığını ifade ederek, "Rakka'da her şeyimizi bıraktık, sadece giyeceklerimizi aldık çünkü DAEŞ sadece buna izin veriyor" dedi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 4 Mayıs'ta, "bölgedeki müttefikleri"ne daha fazla ateş gücü, ikmal ve lojistik destek sağlayarak Musul ve Rakka’nın kuzeyinde DAEŞ’in kontrolüne son vermelerine yardımcı olacaklarını açıklamıştı. Ardından ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, 22 Mayıs'ta Suriye’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti. ABD Başkanı Barack Obama’nın DAEŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Votel'in Rakka saldırı planı için Suriye'de olduğunu açıklamış, CENTCOM da Votel'in (PYD'nin liderliğini yaptığı) SDG güçleriyle çalışan ABD askeri personeliyle bir araya geldiğini duyurmuştu.

SDG, Ekim 2015’te PYD’ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların birleşmesiyle oluşmuştu. PYD'nin askeri kanatları YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonunu oluşturan Ceyş es- Suvar, Burkan el- Fırat, es- Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi, oluşumda yer almıştı. Ardından PYD'nin başını çektiği oluşuma ABD'nin siyasi ve askeri desteği artmıştı. PYD, ön planda görünmek istemediği ve özellikle ABD ortaklığıyla yürüttüğü birçok operasyonu SDG adı altında sürdürüyor.

Haberin Devamı