Gazete Vatan Logo

Suriye ile ipler koptu!

Türkiye'den gitmek için 72 saatleri var

Batılı ülkelerin ardından Türkiye de 30 Mayıs'tan itibaren 72 saat içinde Suriyeli diplomatların ülkelerine geri dönmelerini istedi. Alınan kararlar kapsamında Türkiye'nin Halep Konsolosluğu'nun da boşaltılmaya başlandığı, beş Türk diplomatın geri döndüğü bildirildi.

Hula katliamının ardından Suriye üzerindeki diplomatik baskıyı artıran ülkeler arasına Türkiye de katıldı. Türkiye, Suriyeli diplomatların 72 saat içinde ayrılmalarını isterken, Halep Konsolosluğu da boşaltılmaya başlandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de 50'si çocuk en az 110 sivilin hayatını kaybettiği katliam "insanlığa karşı suç niteliğinde bir eylem" olarak nitelendirildi ve bu eyleme karşı sessiz ve tepkisiz kalınması söz konusu olamayacağı vurgulandı.

Açıklamada, "Bu anlayış doğrultusunda, ülkemiz tarafından da Suriye Yönetimi’ne karşı yeni tedbirler alınması gerekli görülmüştür. Ev sahibi ülke olarak, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi’nin 9'uncu Maddesi uyarınca, Suriye’nin Ankara’daki Maslahatgüzarı ve Büyükelçilikteki diğer tüm diplomatik personelin 30 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 72 saat içinde ülkemizden ayrılması talep edilmiştir" denildi.

"YANINDA OLANLAR BİLE YANINDA KALAMAYACAK"

Son gelişmeleri değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan da gazetecilerin tampon bölge kurulmasının gündemde olup olmadığına ilişkin bir soru üzerinde, "Bunların hepsi gelişmelere göre atılacak adımlar ve bu adımların bütün ilgili birimlerimizle görüşüp karar bağlayacağız" yanıtını verdi.

Erdoğan, Suriye'de yaşananlar karşısında şu anda bu ülkenin yanında görünenlerin bile bundan sonra bu ülkenin yanında kalmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

DİPLOMAT SAYISI AZALTILDI

Suriye'nin de aynı şekilde karşılık verme ihtimaline karşılık, Türkiye ilk adımı atıp, Halep'teki TC Başkonsolosluğu'ndaki görevli sayısını azalttı. Bu çerçevede, Halep Başkonlosoluğu'nda görevli 5 kişi bu sabah Türkiye'ye giriş yaptı.

Türkiye'nin Halep'teki Başkonsolosu Adnan Keçeci'nin ise, ülkede "kalabileceği kadar kalmasına" karar verildi. Bunun nedeni, Suriye'de hala Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bulunması, ülkeye girip çıkışların devam etmesi.

BASKI ARTIYOR

Suriye’nin Hula kasabasında yaşanan katliamın ardından ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya ve Kanada Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Temsilcisi Kofi Annan da dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı görüşmede, uluslararası kamuoyunun "derin kaygılarını" iletti.

ŞAM'DAN KARŞI HAMLE

Batılı ülkelerin bu hamlesine karşılık, Suriye'nin de bugün öğlen saatlerinde Hollanda maslahatgüzarını sınır dışı etme kararı aldığı bildirildi.

Suriye'nin El Ahbariye televizyonunun haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı, Hollandalı diplomatların ülkeden ayrılması için 72 saat süre tanıdığını duyurdu.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı’nın Suriyeli diplomatların Türkiye’den ayrılmasıyla ilgili açıklama yaptığını belirterek, ”30 Mayıs itibarıyla 72 saat içinde, şu anda zaten bildiğiniz gibi Suriye’nin büyükelçisi burada yok, geçici maslahatgüzarı ile tüm büyükelçilik personelinin buradan ayrılmasına yönelik talebimiz iletilmiştir” dedi.

Başbakan Erdoğan, Ankara Vilayetler Evi’ndeki Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu Toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı’nın Suriyeli diplomatların Türkiye’den ayrılmasına ilişkin kararın hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

”Dışişleri Bakanlığı zaten gerekli açıklamayı yaptı. 30 Mayıs itibarıyla 72 saat içerisinde, şu anda zaten bildiğiniz gibi büyükelçi burada yok, geçici maslahatgüzarı ve Suriye büyükelçiliğinin tüm personeliyle birlikte buradan ayrılmasına yönelik talebimiz ve bu tabii özellikle Hula’daki 50’si çocuk 110 kişinin ne yazık ki tankla topla öldürülmesi üzerine uluslararası camianın da ortak bir duyarlılığıdır.

Zulme sessiz kalmak, rıza göstermek zulümdür. Zalimlerin yanında yer almak da aynen onlar gibi zalim olmaktır. Bunlara sessiz kalamazdık. Bundan sonraki süreçte de daha önce başlattığımız yaptırımlar daha farklı şekilde gelişebilir. Zaten bunu karara bağladığımızda yaptırımları da açıklarız ama sonuçta bu maslahatgüzar ve tüm Ankara büyükelçiliğindeki görevlilerin buradan ayrılması 72 saat içinde talep edilmiştir, 72 saat içinde de ayrılacaklardır.”

Erdoğan, bir gazetecinin, ”Suriye’den kaçan PKK’lıların yakalandığı yönünde bilgiler var. Kayseri’deki olayın da Suriye’den kaçan PKK’lılar tarafından gerçekleştirildiği yönünde iddialar vardı. ’Tampon bölge’ seçeneği daha yakın diyebilir miyiz” sorusuna ilişkin olarak da ”Bunların hepsi
gelişmelere göre atılacak adımlar ve bizim tüm ilgili birimlerimizle değerlendirmesi yapılarak ondan sonra alacağımız kararlardır. Şu anda bu konuyla ilgili aldığımız bir karar yok, alırsak bunu zaten açıklarız” diye konuştu.

Bir gazetecinin, ”Uluslararası toplumun bu konuda daha kararlı olduğunu düşünüyor musunuz” sorusu üzerine Erdoğan, Suriye’deki durum karşısında dünyanın sessiz kalmasının mümkün olmadığını vurguladı. Erdoğan, ”Şu anda yanındaymış
gibi görünenlerin bile yanında görünmesinin ben mümkün olmayacağına inanıyorum. Çünkü bu adeta kendilerini inkar olur. Öyle bir şeye tahammül söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı