Gazete Vatan Logo

Suriye için 'çatışmaz bölge' onaylandı

Suriye'de çatışmasız güvenli bölgeler oluşturulmasına, Astana sürecine katılan garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'ın onay verdiği açıklandı.

Suriye için 'çatışmaz bölge' onaylandı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye konulu toplantıda, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de "çatışmasızlık bölgeleri" oluşturulması konusunda anlaştı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, görüşmelerin ikinci ve son gününde, basına taraflar arasında sağlanan anlaşmaya dair açıklama yaptı.
Kazak Bakan, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye iç savaşındaki taraflar arasında "çatışmasızlık bölgeleri" oluşturulması konusunda mutabakat sağladığını duyurdu.
İmzacı ülkelerin Suriye'nin toprak bütünlüğünü bir kez daha taahhüt ettiğini belirten Abdrahmanov, Suriye krizinin barış yoluyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi.
Abdurahmanov, temmuz ayının ilk haftasında Ankara'da teknik toplantının, ardından Astana'da üst düzey görüşmelerin yapılacağını duyurdu.
Açıklamanın ardından, Türk, Rus ve İranlı yetkililer mutabakat metnini imzaladı.
Metne, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari imza attı.
Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde, Suriye'de çatışan taraflar arasında sağlanan ateşkes, 30 Aralık 2016'da yürürlüğe girmişti. Esed rejimi ve İran destekli grupların ateşkesi yoğun şekilde ihlal etmesi üzerine, Astana'da 23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde ilk toplantı düzenlenmişti. Türkiye muhaliflerin; Rusya ve İran ise rejimin garantörleri olarak ateşkesi izlemek üzere üçlü mekanizma kurulmasında anlaşmıştı. Astana'da 15-16 Şubat ve 14-15 Mart’ta müteakip toplantılar yapılmıştı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye’nin İdlib vilayetinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri, Humus vilayetinin belli bölümleri, Şam/Doğu Guta bölgesi ve Dera ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına ilişkin muhtıra imzalanmıştır." denildi.;;

SURİYE'DEN AÇIKLAMA

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada; dayatılan bu uluslararası savaşa son verme, Suriye halkının kanlarını koruma, halkın güven ve istikrarına kavuşması, ekonominin hareketlenip vatandaşların günlük yaşam kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlayacak her adımı egemenliği ve bağımsızlığı kapsamında destekleyip onaylayacağını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin bu vizyondan hareketle egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunması koşulu altında Rusya’nın gerginliğin azaltılması bölgeleri konusunda bulunduğu öneriyi desteklediğini vurguladı. Kaynak Suriye’nin aynı zamanda 30 Aralık 2016 tarihinde imzalanan çatışmaların durdurulması durumuna da tam bağlılığının altını çizdi.
Suriye’nin buna eş zamanlı olarak dost ve müttefik güçlerle işbirliği içinde IŞİD, Nusra Cephesi ve müttefikleri terör örgütlere karşı savaşını azim ve kararlılıkla sürdüreceğinin de altını çizen yetkili kaynak; Suriye’nin her karış toprağında teröre karşı askeri operasyonların aralık ve amansız bir şekilde süreceğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı