Gazete Vatan Logo

Suriye'deki savaş anne, kızı ve gelinini dul bıraktı

Suriye'de devam eden iç savaşta eş, oğlu ve damadını kaybeden 50 yaşındaki Şehir Şahadi, kızı, gelini ve 5 torunu ile birlikte kaçarak geldiği Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde İyilik ve Yardım Derneği'nin himayesinde yaşama tutunmaya çalışıyor.

Suriye'deki savaş anne, kızı ve gelinini dul bıraktı

Savaş sırasında eşlerini kaybeden ve Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadınlar ile çocukları yaşam savaşı verirken, Şehire Şahadi, geçirdikleri yorucu bir yolculuk ardından Türkiye'ye geldiklerini söyledi. İç savaş nedeniyle çok acı çektiklerini ve yitirdiklerinin acısını yüreklerinden atamadıklarını belirten anne Şahadi, şöyle dedi:

"Humus'ta yaşıyorduk. 2011 yılında iç savaşın başladığı ilk günlerdi. Rejim askerleri evimize gelerek kocam Ahmet'i aldı, daha sonra bıraktı. Yaşadığımız köye sürekli hava saldırısı oluyordu. Artık dayanamadık. 2013'te köyümüzden ayrılıp Lübnan'a gittik, sonra İdlib'e dönerek 2016 yılının Nisan ayına kadar kaldık. Devam eden saldırılar sonucu kocam Ahmet Rıdvan öldü. Bir zaman sonrada oğlum Mehmet Rıdvan ve damadım Mahmut Rıdvan çatışmalarda ölünce çareyi Türkiye'ye gelmekte bulduk. Burada huzur ve güvendeyiz. Halen İyilik ve Yardım Derneği'nin bize verdiği evde hayata tutunuyoruz."

EŞİMİ ESAD'IN ASKERLERİ ÖLDÜRDÜ

Eşi Mahmut Rıdvan'ı Beşşar Esad'ın askerlerinin öldürdüğünü söyleyen 26 yaşındaki Fatma Rıdvan, Humus'taki evlerinin rejim uçaklarının hava saldırısında kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Rıdvan, "İdlib'te Türkmen Dağı bölgesinde yaşamaya başladık. Rejim askerlerinin Derkuş'a yaptıkları saldırılarda eşim Mehmet Rıdvan şehit oldu. Eşimin ölümünden 2 ay sonra da Türkiye'ye geldik" diye konuştu.

Haberin Devamı

İNTİKAM ALMAK İÇİN ÖSO'YA KATILDI

Çok büyük acı ile karşılaştıklarını belirten 2 çocuk annesi 21 yaşındaki Rukiye Hammadi, eşi Mahmut Rıdvan'ın, babasının ve diğer yakınlarının intikamın almak için Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) katıldığını ancak çatışmalarda öldüğünü söyledi. Hammadi şöyle konuştu:

"Savaş çok acımasız. Bizim gibi binlerce kadın genç yaşta ve çocuklu halde dul kaldı. Kaynanam ve görümcemle birlikte İdlib'te Türkmen Dağları'nın bulunduğu bölgeye yerleştik. Eşim Mahmut Rıdvan, öldürülen babası Ahmet, kardeşi Mehmet'in ve diğer yakınlarının intikamını almak için ÖSO saflarında Türkmen Dağları'nda çatışmalara katılıyordu. Ancak çatışmalarda o da şehit oldu. Son çare, en güvenli yer olan Türkiye'ye gelmeye karar verdik. Reyhanlı'da yaşıyoruz. Ailem Lübnan'da yaşıyor. Hatta kardeşimin öldüğünü de öğrendim. Savaş çok kötü. Tek temennimiz savaşın sona ermesidir. Masum insanlar acımasızca öldürülüyor. Kadınlar ve çocuklar yetim bırakılıyor. Savaşın da Beşşar Esad'ın Allah belasını versin. Şimdi Türkiye'de ve dernek bünyesinde güvendeyiz."

Haberin Devamı

YETİMLERE HİZMET EDİYORUZ

İyilik ve Yardım Derneği Başkanı Abdullah Casun, hayırseverlerin desteği ile aldıkları binada 28 anne ve 60 yetim çocuğun barındığını söyledi. Casun, "Binada güven içerisinde yaşamalarını sağlıyoruz. Yemeklerini karşılıyoruz. Ortam kış, havalar soğuk, ısınma ve beslenme konusunda maddi sıkıntımız var. Hatta yaşları küçük olan çocukları sevindirmek istiyoruz. Yardımcı olmak isteyen hayırseverlerin desteğine ihtiyacımız var" dedi.