Gazete Vatan Logo

Suriye'deki Kuzey Humus'tan tahliyeler başladı

Kuzey Humus'dan ayrılan 3 bin 194 kişiyi taşıyan ilk konvoy, Fırat Kalkanı bölgesindeki Bab yakınlarına ulaştı.

Suriye'deki Kuzey Humus'tan tahliyeler başladı

Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin ablukada tuttuğu ve gerginliği azaltma bölgeleri kapsamındaki Kuzey Humus'taki kuşatmanın sonlanması için başlatılan tahliyelerde 3 bin 194 kişi Fırat Kalkanı bölgesindeki Bab ilçesi yakınlarına ulaştı.

Esed rejimi ile Rusya aracılığında yapılan müzakereler sonucu, askeri muhalif grupların kontrolündeki Kuzey Humus'ta zorunlu tahliyeler için 2 Mayıs'ta anlaşmaya varılmıştı.

Bu çerçevede bölgedeki rejim ablukasından çıkmak isteyen sivilleri taşıyan ilk konvoy, dün öğleden sonra Kuzey Humus'tan ayrılarak Fırat Kalkanı bölgesine doğru yola çıktı.

Bab'daki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, Kuzey Humus'tan yola çıkan ve içinde 3 bin 194 kişiyi taşıyan 66 otobüs, sabah saatlerinde Fırat Kalkanı bölgesindeki Bab ilçesi yakınlarına ulaştı.

Humus gerginliği azaltma bölgesinde durum

Humus'un kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki 592 kilometrekarelik alan, 5 yıldır abluka altında tutuluyor. Bölgede 200 ila 250 bin kişi yaşıyor.

Bölge, Türkiye, Rusya ve İran tarafından Mayıs 2017'de Astana anlaşmaları çerçevesinde gerginliği azaltma bölgeleri kapsamına alınmıştı.

Haberin Devamı

Rusya, Humus'un kuzeyini kapsayan gerginliği azaltma bölgesinde 4 Ekim 2017'de rejim ve muhalifler arasında ateşkese varıldığını duyurmuştu ancak rejim, geçen ay Şam'daki Doğu Guta'yı abluka ve yoğun saldırılar neticesinde ele geçirdikten sonra 14 Nisan'da Kuzey Humus'a yönelmişti.