Gazete Vatan Logo

Suriye'de ölen İranlı sayısı bini geçti

Tahran yönetimi, iç savaş ülkesi Suriye'deki çatışmalarda ölen İranlıların sayısının bini geçtiğini söyledi. İran, çalkantılı dönemin başlangıcından bu yana Rusya ile birlikte Şam rejiminin en büyük destekçisi konumunda.

Suriye'de ölen İranlı sayısı bini geçti

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’de yer alan habere göre, Suriye ve Irak’ta ölen İranlıların sayısı bini geçti. Ajans, bu rakamı, İran'ın Gazi ve Şehitler Kurumu Başkanı Muhammed Ali Şehidi Mehlati'nin ifadelerine dayandırdı. Mehlati, "Kutsal mekânları korurken şehit olan İranlıların sayısı bini geçti" dedi.

İran, Suriye başta olmak üzere ülke dışında savaşan vatandaşlarını ‘Kutsal mekanların koruyucuları’ olarak ifade ediyor. Tahran yönetimi, bu savaşçıların Suriye’de bulunan ve Şiiler için kutsal bir öneme sahip Hz. Zeynep’in türbesini korumak için gittiklerini savunuyor.

Halep’teki çatışmaların alevlenmesiyle son dönemde Suriye’de ölen İranlıların sayısında artış olmuştu. Dört ay önce İranlı yetkililer Suriye’de ölenlerin 400 civarında olduğunu söylemişti.

İran, Suriye ve Irak’ta muharip askerlerinin olduğunu reddediyor ve bu ülkede bulunan İranlıların orduya veya Şii milislere danışmanlık yaptığını iddia ediyor.

Ancak Tahran, İran’da sığınmacı olarak bulunan binlerce Şii Afganı Suriye’de savaşması için teşvik sunuyor. Kendisine maaş ve geride kalan ailelerine yardım sağlarken ölenlerin ailelerine vatandaşlık hakkını tanıyor. Açıklanan bin rakamına bu kişiler dahil değil.

Haberin Devamı

İran, 2011’de Suriye’de ayaklanmaların başladığından bu yana Esed rejiminin en önemli destekçilerinden biri oldu. Askeri desteğin yanı sıra Tahran rejime siyasi ve ekonomik destek de sağladı.

Al Jazeera Türk