Gazete Vatan Logo

Suriye’de geçiş dönemi anlaşması

ABD ve Rusya, Suriye’de savaşın sona ermesiyle birlikte siyasi bir geçiş dönemi gerçekleşmesi konusunda anlaştı, ancak Suriye lideri Esad’ın rolü belirsizliğini koruyor

Suriye’de geçiş dönemi anlaşması

Beyaz Saray ve Kremlin arasında Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesinin ardından idareli bir geçiş süreci gerçekleştirilmesi konusunda anlaşma sağlandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington ve Moskova’nın Suriye krizinin çözümüne ilişkin temel prensipler üzerinde anlaştıklarını duyurdu. Kerry taraflar arasında, Suriye’nin bir bütün olarak kalması, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidinden arındırılması, laik bir yönetimle idare edilmesi ve bir geçiş dönemine ihtiyaç duyduğu konularında aynı görüşleri paylaştığını söyledi. Kerry buna karşın geçiş döneminin nasıl olacağı konusunda anlaşamadıklarını, ilerleyen günlerde Rus meslektaşı Sergey Lavrov’la bir araya gelerek bu konuyu görüşeceklerini ifade etti.

Esad’ın rolü

ABD Başkanı Barack Obama ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, BM Genel Kurul toplantıları için gittikleri New York’ta Suriye krizini görüşmek üzere bir araya gelmişti. Her ne kadar iki lider de BM konuşmalarında Suriye’deki iç savaşın son bulması için acilen politik çözümlerin gerekli olduğunu dile getirse de, ikili görüşmelerde Suriye lideri Esad’ın sorunun çözümündeki rolü konusunda anlaşma sağlanamadığı belirtilmişti. Putin Esad’ın geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini kaydederken, Obama ülkede Esad’lı bir çözümü kabul etmeyeceklerini yinelemişti.

Haberin Devamı

İranlı bakanla tarihi tokalaşma

ABD Başkanı Obama, BM Genel Kurulu için New York’a gelen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile el sıkıştı. Böylece 1979’da İslam Devrimi’nden bu yana ilk kez bir Amerikan Başkanı üst düzey bir İranlı yetkiliyle tokalaşmış oldu. İran haber ajansı ISNA, adı belirtilmeyen bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Obama ve Zarif’in Genel Kurul’da çarpıştıktan sonra el sıkışmak zorunda kaldıklarını öne sürdü. Zarif daha sonra BM Genel Merkezi’nde nükleer anlaşmaya taraf olan 6 Batılı ülkenin temsilcileriyle bir araya geldi.

‘Suriye vatandaşı değilsiniz’

Putin, son olarak Türkiye’nin önerisi doğrultusunda Suriye’de uçuşa yasak bölge kurulmasının görüşülebileceğini açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a tepki gösterdi. Rusya lideri düzenlediği basın toplantısında Obama ve Hollande’ın Suriye vatandaşı olmadıklarını, dolayısıyla Suriye’nin kaderini belirleme konusuna dahil olmamaları gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı