Gazete Vatan Logo

Suriye'de flaş iddia! 'Esad geri aldı'

Suriye ordusu Esad rejiminin Suriye'nin kuzeyinde ve Fırat'ın doğusunda, terör örgütü YPG kontrolündeki bazı köyleri ele geçirdiğini iddia etti.

Suriye'de flaş iddia! 'Esad geri aldı'

Reuters haber ajansı tarafından geçilen bilgiye göre Suriye'de Esad rejimi Fırat'ın doğusunda, Irak sınırına yakın bir bölgede terör örgütü YPG kontrolündeki bazı köyleri ele geçirdi.

Suriye devlet medyasını kaynak gösteren Reuters, rejimin Deyrizor bölgesindeki bazı köyleri ele geçirdiğini iddia etti.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise Esad'ın Deyrizor bölgesinde 4 köyü geri aldığını belirtiyor.

Anadolu Ajansı da Esad rejimi kuşatmadaki kuzey Humus'a saldırdığı haberini paylaştı. Gerginliği azaltma bölgelerinden kuzey Humus'ta en az iki sivil hayatını kaybetti. Bölgedeki AA muhabirlerinden alınan bilgiye göre Esed rejimi, Humus'un kuzeyine sabah saatlerinden itibaren 70 hava saldırısı yaptı.

Esad rejimi ve destekçileri, başkent Şam'da Doğu Guta'nın kontrolünü sağladıktan sonra ülkenin orta kesimindeki Humus ilinde kuşatma altında tuttuğu alanlara yönelmişti.

Rejim güçleri, Humus'un kuzey kırsalına 14 Nisan'da operasyon başlatmış, 3 gün içinde 6 noktayı ele geçirmişti ancak daha sonra muhalifler bu bölgeleri geri almıştı.

Rusya'nın ara buluculuğunda gerçekleşen müzakereler sonucu bölgede 22 Nisan'a kadar ateşkes ilan edilmiş, ateşkes daha sonra askıya alınmıştı.

Humus'un kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki 592 kilometrekarelik alan 5 yıldır abluka altında tutuluyor. Bölgede 200-250 bin kişi yaşıyor.

Humus'un kuzeyi, Türkiye, Rusya ve İran tarafından Mayıs 2017'de Astana anlaşmaları çerçevesinde gerginliği azaltma bölgeleri kapsamına alınmıştı.

Rusya, Humus'un kuzeyini kapsayan gerginliği azaltma bölgesinde 4 Ekim 2017'de rejim ve muhalifler arasında ateşkese varıldığı duyurulmuştu.

Haberin Devamı