Gazete Vatan Logo

Suriye’de Esad ile savaşmayız

ABD Başkanı seçilen Trump, seçimleri kazanması sonrası ABD medyasına ilk röportajlarını verdi. Suriye’de Esad’la savaşmayacağını, Putin’den ‘harika’ bir mektup aldığını söyledi

Suriye’de Esad ile savaşmayız

ABD’nin 45. başkanı seçilen Donald Trump, Suriye konusunda ilk kez tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Esad rejimine karşı ABD’nin müdahalesi olmayacağını ilan etti. Trump Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a saldırmaları halinde kendilerini Rusya ile savaşırken bulacaklarını söyledi. Trump Wall Street Journal’a verdiği röportajda, “ABD Esad’a saldırırsa kendimizi Rusya’yla, Suriye’yle savaşırken bulacağız” dedi. Trump şu ifadeleri kullandı: “Tavrım şöyle: Sen Suriye ile savaşıyorsun, Suriye IŞİD’le savaşıyor ve senin de IŞİD’den kurtulman gerek. Rusya şu anda tamamen Suriye’nin yanında. Senin başında bir de bizim yüzümüzden giderek güçlenen İran var. İran da Suriye’nin yanında. Şimdi biz Suriye’ye karşı isyancılara destek veriyoruz ama bu insanların kim olduğuna dair hiçbir fikrimiz yok.”

Trump’ın Rusya ile diğer ABD Başkanlarına kıyasla çok daha yakın bir ilişki kuracağına dair beklentiler de yeni başkanın ilk açıklamalarıyla doğrulandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ‘harika bir mektup aldığını’ söyleyen Trump, Putin’le yakın zamanda bir telefon görüşmesi yapmayı planladığını da belirtti. 70 yaşındaki işadamı, Beyaz Saray yolundaki kampanya mitinglerinde hemen hemen her konuşmasında Obama’nın başkanlığının en önemli icraatı olan ‘Obamacare’ isimli sağlık yasasını iptal edeceğini belirtiyordu. Ancak son röportajında bundan geri adım attığı görüldü. Trump, ‘Obama ile Beyaz Saray’da yaptığım görüşmeden sonra Obamacare konusunda tavrım değişti. Tamamını iptal etmekten vazgeçtim. Sadece bazı bölümlerinde değişiklikler yapacağız’ dedi. Böylece, siyasi uzmanların ‘Mitinglerde söylenenlere bakmayın. Başkan adayları Beyaz Saray’ı kazandıktan sonra söyledikleri bir çok şeyi unutur’ şeklindeki öngörüsü doğru çıkmış oldu.

Haberin Devamı