Gazete Vatan Logo

Suriye’de düğüm çözülüyor

Astana’yla başlayıp Soçi’de garantör ülkeler toplantılarıyla devam eden süreç Suriye’de çözüm umudunu artırdı. Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, BM Suriye Özel Temsilcisi ile bir araya geldi. Garantör ülkeler Cenevre’de toplanacak

Suriye’de düğüm çözülüyor

Rusya’nın Soçi kentinde süren Suriye konulu 10. Garantörler Toplantısı’nın ön görüşmelerinde Türkiye, Rusya ve İran, rejim ile muhalefet arasında güven artırıcı önlemler kapsamında, alıkonulanlardan az sayıda kişinin serbest bırakılması yönünde uzlaştı.

Suriye için Astana anlaşmaları kapsamında oluşturulan Alıkonulanlar Çalışma Grubu’nun önceki günkü dördüncü toplantısında, Türkiye, Rusya ve İran, “pilot proje” ismini verdikleri bir mutabakata vardı. Taraflar, rejim ve muhaliflerin elindeki az sayıda tutuklunun karşılıklı olarak serbest bırakılması için uzlaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Anayasa Komitesi kurma çalışmalarıyla ilgili “Bu konuda bazı olumlu ilerlemeler göreceğimiz bir noktaya yaklaşıyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da dün Soçi’de Astana formatlı 10. Garantörler Toplantısı kapsamında Türk, İranlı ve Rus heyetlerle Anayasa Komitesi oluşturma çalışmalarıyla ilgili gayriresmi görüşme yaptı. BM temsilcisi, garantör ülkelere, rejim, muhalefet ve sivil toplumdan oluşacak Anayasa Komitesi’nin üyelerinin belirlenmesi için prosedürleri sunduğunu açıkladı. De Mistura’nın basın ofisinden yapılan açıklamada da temsilcinin, garantör ülkelerle eylül ayının başında Cenevre’de anayasa konusunda resmi toplantı için bir araya gelmeyi beklediği bildirildi. Zirve sonrası yayınlanan bildiriye göre taraflar, Suriye’nin toprak bütünlüğü, Suriyelilerin dönüşü için koşulların sağlanması ve alıkonulanlardan az sayıda kişinin güven artırıcı önlem olarak serbest bırakılması konularında uzlaştı.

Haberin Devamı