Gazete Vatan Logo

Suriye’de arabuluculu ateşkes

Suriye’de arabuluculu ateşkes

Suriye’de muhalif gruplarla Şam rejimine bağlı güçler arasında 3 kasabada 48 saatlik ateşkes ilan

edildi. Şam, Ankara ve Tahran’ın görüşmelerde arabulucu olduğunu öne sürdü.

Suriye’de muhalif gruplar ve hükümete bağlı birlikler üç bölgede 48 saatlik kısmi ateşkes kararı aldı. Ateşkes ilan edilen bölgeler, Lübnan sınırı yakınlarındaki Zabadani Kasabası ile İdlib vilayetinde ordu kontrolünde bulunan Fuaa ve Kefraya köyleri olarak belirlendi. Dün sabah yerel saatle 06.00’da yürürlüğe giren ateşkes kapsamında kasabalardaki sivillerin ve militanların tahliye edileceği, ayrıca bahsi geçen bölgelere gıda ve tıbbi malzeme sevkedileceği belirtiliyor.
Reuters haber ajansına konuşan Şam kaynakları, ateşkes için Türkiye ve İran’dan yetkililerin devreye girdiklerini öne sürdü. Haberde Suriye’de farklı tarafları destekleyen bölge ülkelerinin 4 yıldır devam eden iç savaşı sona erdirmek ve dikkatlerini Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne çevirmek için yollar aramaya başladığı yorumu yapıldı.
Müzakerelerde muhalif grupları Nusra Cephesi’nin müttefiki Ahrar’üş Şam’ın yürüttüğü söyleniyor.
Esad çekiliyor
Bu arada muhaliflerin kuzeybatıda Alevi bölgelerine doğru ilerlediğine dair haberler geliyor. Suriyeli bir askeri kaynak, ordunun Sahl el Ghab Ovası’nda yeni savunma hattı oluşturduğunu söyledi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad geçen ay yaptığı açıklamada, ordunun asker sayısının azaldığını, bu nedenle bazı bölgelerden çekildiğini duyurmuştu.
İran’ın yeni barış planını konuştular
Önceki gün Lübnan’ın başkenti Beyrut’u ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile bir araya geldi. Görüşmede Zarif’in Tahran’ın BM’ye sunmaya hazırlandığı Suriye’de barışa yönelik 4 maddelik planının ele alındığı belirtildi. Planın kalıcı ateşkes yapılması ve ‘ulusal birlik hükümeti’ kurulması maddelerini içerdiği söyleniyor.
Pazara varil bombası
Muhalifler Zarif’in ziyaretinden önce başkent Şam’da son zamanların en şiddetli top saldırısını gerçekleştirdi. Saldırıda 13 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. Ordunun karşı saldırısındaysa 31 kişi hayatını kaybetti.
Öte yandan Suriye ordusuna ait bir savaş uçağının, muhaliflerin denetimindeki İdlib’de düzenlediği varil bombası saldırısında en az 30 sivil öldü. Pazar yerini hedef alan saldırıda onlarca kişi de yaralandı.

Haberin Devamı