Gazete Vatan Logo

Sürekli iş göremezlik geliri nedir, ne kadardır?

İş kazası ya da meslek hastalığı gibi sebeplerle çalışma gücünün belli oranda kaybeden sigortalılara bağlanan sürekli iş göremezlik geliri ile ilgili merak edilen her şey haberimizde. İşte sürekli iş göremezlik geliri nedir, nasıl hesaplanır, ne zaman başlar gibi sorulara yanıt arayan çalışanlar için tüm detaylar.

Sürekli iş göremezlik geliri nedir, ne kadardır?

Çalışanların iş yerlerinde geçirdikleri kazalar ya da işleriyle ilgili sebeplerle yakalandıkları hastalıklar sonucu çalışma güçlerini kaybetmeleriyle devlet tarafından sigortalıya bağlanan sürekli iş göremezlik geliriyle ilgili merak edilenleri sizin için derledik.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ NEDİR?

Sürekli iş göremezlik geliri, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve engellilik nedeniyle kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum sağlık kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalıya bağlanmaktadır.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ NASIL HESAPLANIR?

Sürekli iş göremezlik geliri sigortalının;

-Tam iş göremezliği halinde; Günlük kazanç x 30 x % 70 ,

-Kısmi iş göremezliği halinde ise Günlük kazanç x 30 x % 70 x SİD (sürekli iş göremezlik derecesi) formüllerine göre hesaplanmaktadır.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Kanuna göre bağlanacak sürekli iş göremezlik geliri;

Haberin Devamı

-Geçici iş göremezlik ödeneğinin sona erdiği tarihi

-Geçici iş göremezlik tespit edilemeden sürekli iş göremezlik durumuna girilmişse, buna ait Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporun tarihini,takip eden ay başından başlatılmaktadır.