Gazete Vatan Logo

Sur'da PKK'nın dağ kadrosundan 20 terörist var

Sur'da PKK'nın dağ kadrosundan 20 terörist var

Sokağa çıkma yasağının sınırlandırılmasına ilişkin hukuki bir düzenleme bulunmadığını belirtilirken, ilçenin terör örgütü mensuplarından temizlenene kadar çalışmaların kararlılıkla süreceği kaydedildi.

78 terörist etkisiz hale getirildi

Sur'da yer aldığı tahmin edilen 140 civarındaki teröristten 78'i etkisiz hale getirildi. Geriye kalan ve 20'sinin dağ kadrosunda yer aldığı belirlenen teröristlerin yakalanması için operasyonlar yoğunlaştırılırken, sıkışan örgüt mensuplarının kaçışını engellemek amacıyla 6 mahallenin çıkış noktalarındaki kontroller de arttırıldı.

Teslim olmak isteyenleri engelliyorlar

Operasyon sırasında önceki gün güvenlik güçlerine teslim olan terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi, kendisi gibi teslim olmak isteyen 8 kişinin bulunduğunu ancak dağ kadrosundan gelenlerin engellediğini söyledi.

Her yere bomba yerleştirmişler

Çoğunlukla kestikleri 2, 12, 24 ve 45 kilogramlık mutfak tüplerinin içerisine aminyum nitrat ve şeker karışımı patlayıcıları koyan teröristlerin, bu patlayıcıları sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalledeki 270 noktaya yerleştirdiği belirlendi.

Haberin Devamı

Teröristlerin, güvenlik güçlerinin geçişini engellemek için kazdıkları hendek, kurdukları barikatların yanı sıra cadde ve sokaklardaki mazgaldan rögara, kaldırımdan evlere kadar her yere tuzaklanan el yapımı patlayıcılar, imha ediliyor.

El yapımı tuzaklı patlayıcıların adeta her yere döşenmiş olması sebebiyle çalışmalar güçlükle sürdürülüyor.

Okula 1,5 ton patlayıcı yerleştirilmiş

Operasyonu gerçekleştiren emniyet ve jandarma ekipleri, Fatih Paşa Mahallesi'ndeki Süleyman Nazif İlkokulu'na teröristlerce 1,5 ton el yapımı patlayıcı konulduğunu belirledi. Güvenlik güçleri, okula girişleri esnasında infilak ettirmeyi planlayan PKK'lı teröristlerin bu hain planını, okula girmeyerek boşa çıkardı.

Okul önüne mayın tuzaklamışlar Hasırlı Mahallesinde ise Mardinkapı İlk ve Ortaokulu'nu da hedef alan teröristler, kapısını kırarak girdikleri okulu "karargah" gibi kullanmıştı. Geçen ay operasyonlar sırasında okulun etrafını saran polis ekiplerince köşeye sıkıştırılan teröristler, binayı ateşe verip kaçmıştı. Teröristlerin saldırıları sonucu okul kullanılamaz hale gelmişti.

Haberin Devamı

Öte yandan, teröristler Dabanoğlu Mahallesi'ndeki Yavuz Selim İlk ve Ortaokulu önüne mayın tuzakladığı belirlendi.

Evleri ateşe verdiler Bunun yanı sıra operasyonlar sırasında PKK'lı teröristlerin ailelerin boşalttıkları evlere de patlayıcı tuzakladığı görüldü. Güvenlik güçlerince, buzdolabına, yatak altına, soba içerisine ve kapıların arkasına tuzaklanan çok sayıda bomba düzeneği tespit edilerek, imha edildi.

Teröristler, vatandaşların boşalttığı birçok evi ateşe verirken, saldırılar sonucu pek çok ev kullanılmaz hale geldi.

3 katlı binayı havaya uçurdular

Yine Fatih Paşa Mahallesi'nde teröristler, güvenlik güçlerinin iç kısma doğru ilerleyişini engellemek için Yıkık Kaya Sokağının başındaki 3 katlı binaya yerleştirdikleri 1 tondan fazla patlayıcı infilak ettirdi. Yerle bir olan binanın enkazının sokağı kapatması üzerine iş makinesi yardımıyla temizlendi.

Haberin Devamı

Kobani taktiği uyguluyorlar Sur'daki terörsitlerden bazılarının daha önce Ayn el Arap'ta (Kobani) terör örgütünün Suriye'deki uzantası PYD saflarında yer aldığı belirtildi. PKK'lı terörsitler orada DEAŞ mensupları ile girdikleri çatışmalarda kullandıkları yöntemleri Sur'da da uyguluyor. Teröristler, mevziler arasındaki geçişi evlerin duvarlarını yımak suretiyle sağlıyor.

Teröristler, binaların dış cephelerinde açtıkları deliklerden güvenlik güçlerine kanas ve biksi marka uzun namlulu silahlarla ateş açıyor. Operasyonların sürdüğü mahallelerdeki birçok evde bu küçük delikler dikkat çekiyor. Deliklerin çapını küçük tutan örgüt üyeleri böylece merminin namludan çıktığı anda ortaya çıkan "namlu ağzı alevi"nin görülmesini engellemeyi amaçlıyor. Bu sayede yerlerinin güvenlik güçlerince tespit edilmesinin önüne geçmeyi hedefleyen teröristlerin bu taktiği Ayn el Arap'ta da kullandıkları belirtildi.

Binlerce aileyi mağdur ettiler

Terör örgütü PKK mensuplarının saldırılarının ardından can korkusuyla Sur'daki evlerini terk ederek başka ilçelerdeki akrabalarının yanında ya da kiraladıkları evlere sığınmak zorunda kalan binlerce aile, zor şartlarda yaşama tutunmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

77 aile otele yerleştirildi

Sur ilçesinde evleri dışında kalacak hiçbir yeri olmayan ve ikametgahlarından ayrılmak zorunda kalan 295 kişilik 77 aile valilikçe çeşitli otellere yerleştirildi.

600'ü aşkın esnaf kepenk indirdi

Diyarbakır'da "alışverişin merkezi" olarak nitelendirilen Sur'daki esnaf, terör örgütü PKK mensuplarının saldırıları sonucu büyük mağduriyet yaşıyor. 600'ü aşkın esnaf kepenk indirmek zorunda kalırken, sokağa çıkma yasağının sona erdiği Gazi Caddesi'nde güvenlik endişesiyle az sayıda esnaf kepenk açıyor. İş yerlerini açan esnaf, patlama ve silah sesleri eşliğinde satış yapmaya çalışıyor. Çatışmalar nedeniyle can güvenliğinden endişe duyan vatandaşların, zorunlu ihtiyaçları dışında alışveriş için ilçeye gelmiyor.

Mağdur aile ve esnafa destek

Başbakanlık tarafından gönderilen ödenekle valilik, Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerin baskıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan 4 bin 665 aileye 1 milyon 857 bin, 603 esnafa da 1 milyon 753 bin 500 lira destekte bulunuldu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü de mağdur olan esnafın vakfa ait 650 işyerine kira zammı yapmamayı kararlaştırdı.

Sur, kilise, cami ve tarihi yapılar zarar gördü

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Diyarbakır Surları'nın bulunduğu Sur'da PKK'lı teröristlerin saldırıları, Surların yanı sıra aralarında kilise ve caminin de yer aldığı tarihi dokuya da büyük zarar veriyor.

Sit alanında yer alan kentin ilk Osmanlı eseri 500 yıllık Fatih Paşa Camii'ne yönelik 1 ay önce yapılan terör saldırısında çıkan yangında, caminin orijinal kapısı tamamen yanarken, altın varaklı minberi de hasar gördü.

Bunun yanı sıra Hazreti Süleyman, Nasuh Paşa, Arap Şeyh ve Hasırlı Camisi, Dört Ayaklı Minare, Hacı Hamit, Ulu Cami ile Ermeni Katolik ve Ermeni Protestan Kilisesi'nin de küçük çapta zarar oluştu. Ermeni Katolik Kilisesi'nin kapısını kırıp içine giren terör örgütü PKK mensupları, avize, duvar ve camlara zarar verdi. Kilisenin iç kısmı da büyük hasar gördü.

Emniyet yetkilileri Dört Ayaklı Minarenin de yıkılmasına yol açabilecek şekilde Tahir Elçi'nin vurulduğu yere el yapımı patlayıcı döşendiğini vurgulayarak, "PKK, kiliseleri patlatıp suçu devlete atarak Avrupa'nın dikkatini Sur'a çekmek istiyor" dediler.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'na da iletildi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı Yönetim Başkanlığı'nın "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı" hakkında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'na illettiği raporda, Suriçi bölgesindekiki özgün sokak dokusu ile Şeyh Mutahhar Camisi'ne ait Dört Ayaklı Minare, Fatih Paşa Camii (Kurşunlu Cami), Surp Giragos Ermeni Kilisesi ve Paşa Hamamı gibi tarihi yapıların tahribata maruz kaldığı belirtildi.

Protestan kilisesinin ruhani lideri Diyarbakır'a geldi

Sur'daki saldırılardan endişe duyan Türkiye'deki 12 Protestan kilisesinin ruhani lideri, geçen hafta Diyarbakır'a geldi. Kurtuluş Kiliseleri Baş Pastörü İhsan Özbek'in de aralarında bulunduğu 12 ruhani lider, Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret ederek, Sur'daki gelişmeleri değerlendirdi.

"Barışın gelmesi için dua ediyoruz"

Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut ise Çözüm Süreci'nde sağlanan huzur ortamının ardından yeniden şiddet olaylarının başlamasının üzüntü yarattığını dile getirerek, "Büyük üzüntü veren olayların son bulmasını diliyoruz. Barışın gelmesi çin dua ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Sur'un o halini görünce içim parçalanıyor"

Meryem Ana Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Can Şakarel AA muhabirine, doğum yeri olan Sur'da son aylarda yaşanan gelişmelerden büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Eğitim aldığı okul ile çocukluğunda oynadığı dar sokakların viran halini televizyonda izlediğini aktaran Şakarel, "Hissetiğim üzüntüyü anlatamam. Sur'un o halini görünce içim parçalanıyor" dedi.

Meryem Ana Kilisesi'nin Sur'da yer aldığını ancak sokağa çıkma yasağı uygulanan mahallelerin dışında bulunduğunu işaret eden Şakarel, şöyle konuştu:

"Olayların yaşandığı mahallelere giriş olmadığı için oradaki kiliselerde hasar olup olmadığını bilmiyoruz. Yaşananlar bizleri çok üzüyor. İstanbul'da yaşamama rağmen her ay düzenli olarak Diyarbakır ve Sur ilçesini ziyarete giderdim. Yaşanan olaylar dolayısıyla 6 aydır Diyarbakır'a gitmiyorum. Tarihi varlıkların yer aldığı Sur'u yıkık halde görmek istemiyorum." Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları sürdüren güvenlik güçleri, okul ve ibadethaneler ile diğer tarihi ve kültürel yapıların zarar görmemesi için çalışmalarını titizlikle yürütüyor.

Sur'da 28 Kasım'da Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından sokağa çıkma yasağı uygulamasının sürdüğü Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinin teröristlerden temizlenmesi, patlayıcı tuzakların imhası ve hendeklerin kapatılması için güvenlik güçlerince başlatılan operasyon sürüyor.

İlçede 45 gündür polis ve jandarma ekiplerinin hava destekli aralıksız sürdürdüğü operasyonlarla 6 mahallenin yüzde 65'i teröristlerden temizlendi. Patlayıcı tuzaklarından arındırılan çok sayıda hendek, Devlet Su İşleri ve Karayolları Genel Müdürlüklerine ait iş makineleri kullanılarak dolduruluyor.