Gazete Vatan Logo

Sur'da kayyum gerginliği

Sur'da kayyum gerginliği

Diyarbakır’ınr merkez Sur İlçesi Belediyesi’ne kayyum ataması üzerine bugün saat 15.00 sıralarında, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, DBP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eş Başkan Fırat Anlı, HDP ve DBP Sur İlçe binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Bunun için polis yetkilileri ile uzun süren bir görüşme yapan HDP ve DBP’lilere, Diyarbakır Valiliği’nin yasak kararı olduğu hatırlatılarak izin verilmedi.

Buna rağmen HDP’li vekiller ve DBP’li başkanlar, parti binası önünde toplanarak basın açıklaması yapma hazırlığı içerisine girdi. Polisin zırhlı araçtan yaptığı, "Valiliğin, açık hava ve toplantı yapma yasağı vardır. Basın açıklaması yapan kitleye sesleniyorum. Dağılmazsanız müdahale edeceğim" uyarısına rağmen, DBP’li yetkili basın açıklaması yapmaya başladı. Uyarı anonsunun 3 kez tekrarlanmasının ardından, 2 TOMA’dan sıkılan tazyikli su ile açıklama yapan HDP ve DBP’lilere müdahale edildi. Bu sırada zafer işareti yaparak gruba katılmak isteyen bir kişi, tazyikli sudan korunmak için partililerle birlikte binaya girdi. Ancak bu kişiyi gözaltına almak isteyen polis ile partililer arasında, çekiştirme yaşandı. Tazyikli su altında polis ekipleri, içeri girmek isteyen partililer arasından bir kişi zorla çıkararak gözaltına aldı. Polis daha sonra çevrede toplanmaya çalışan grupları da uyarı anonsları yaparak dağıttı.

Haberin Devamı

Sur Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla ilgili sabah saatlerinden itibaren başlayan gerginlik devam ediyor. HDP ve DBP’lilerden oluşan yaklaşık 30 kişilik gruba rağmen, Sur Belediyesi önünde yaklaşık 300 kişilik bir polis ekibinin güvenlik önlemi aldığı görüldü. Belediye binası önünde yolun her iki tarafına kurulan polis bariyerleri ile araç ve yaya geçişlerine hala izin verilmiyor.