Gazete Vatan Logo

Süper teşvike süper ilgi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ni tanıtmadan 1 aylık dönemde 20 milyar liralık yatırım başvuru aldıklarını belirterek, “1 yıllık dönemde 100 milyar lirayı bulacağız” dedi.

Süper teşvike süper ilgi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ‘süper teşvik’ olarak adlandırılan Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ne yönelik başvuruları kabul ettiklerini ve sonuçlandırmaya başladıklarını belirtti. Zeybekci, “Hiçbir şey söylemeden, tanıtmadan bile 1 aylık dönemde başvuru tutarı 20 milyar lira. İnşallah 100 milyarları bir yıllık dönemde bu proje bazlı teşvik sistemi kapsamında alacağız” açıklamasını yaptı.

Çok büyük yatırımlar var

Zeybekci, yurt dışından doğrudan yatırım getirebilmek için önemli teşvik sistemlerini hayata geçirdiklerini, bu kapsamda dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi olarak nitelendirdiği Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nin altyapı çalışmalarının da tamamlandığını anlattı.

‘Süper teşvik’ olarak da adlandırılan sistem kapsamında başvuruları kabul etmeye başladıklarını bildiren Zeybekci, şöyle devam etti:

“Görüştüğümüz çok büyük yatırımlar, işler var. Onlar da devreye girdiği zaman inşallah 100 milyarları 1 yıllık dönemde bu proje bazlı teşvik sistemi kapsamında alacağız. Bunun amacı yurt dışından teknoloji, sermaye ve üretim transferi. Bu proje bazlı teşvik sistemi, Türkiye’nin kendi devlerini yaratma projesidir.”

Haberin Devamı

Booking’i Türkiye’ye kazandırmamız gerek

Hizmet gelirlerinin Türkiye’nin net gelirleri olduğuna dikkati çeken Nihat Zeybekci, bu kapsamda ‘booking.com’un, ofis olarak Türkiye’de kayıtlı olmayan ama ticari faaliyet gösterip kâr eden bir şirket olduğunu kaydetti. Zeybekci, “Bu şirket Türkiye’de faydası olan bir şirket. Yasakladığımız zaman, kazanan yoktur. İki taraf da kaybeder, birisi az, diğeri çok ama ikisi de kaybeder. Booking’i Türkiye’ye kazandırmanın yollarını aramamız gerekiyor. TÜRSAB şikayet etti, haklıydı. Mahkemenin vermiş olduğu kararı tartışacak değilim. Olması gereken yönde karar verdiğini düşünüyorum. Çözüm bulunması gerekir. Booking ile görüşmeleri sürdürüyoruz. Allah bize akıl vermiş. Bu akılla da akıllı hareket etmemiz gerekiyor memleketimizin menfaati çerçevesinde. Sahip olduğum görev itibarıyla mevzu bahis Türkiye’nin menfaatiyse gerisi teferruattır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hangi destekler veriliyor?

- Gümrük vergisi muafiyeti.

- KDV istisnası.

- Bina inşaat harcamaları için KDV iadesi.

- Yatırım tutarının 2 katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası.

- 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği.

- 49 yıl süreyle bedelsiz yatırım yeri tahsisi ve yatırımın tamamlanmasını müteakip öngörülen istihdamın 5 yıl sağlanması şartıyla söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi.

- Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kâr payı desteği ya da hibe desteği.

- 10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği.

- Enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’sine kadarına en fazla 10 yıla kadar enerji desteği.

- 5 yılı geçmemek üzere aylık brüt asgari ücretin 20 katına kadar nitelikli personel desteği.

- Yatırım tutarının yüzde 49’unu geçmemek üzere ve edinilen payların 10 yıl içerisinde halka arz veya yatırımcıya satışı şartıyla sermaye katkısı.

- Kamu alım garantisi.

Haberin Devamı