Gazete Vatan Logo

Sunuşu olay, kovulması ayrı olay: Jeremy Clarkson

İngilizlerle ilgili genellemelerde hep ukala oldukları yorumları yapılırdı. Bu kez bir İngiliz çok daha farklı bir yönüyle gündemde... Anlatacak kelimeleri bile seçmek zor. Ben en iyisi olabildiğince onun bombalarını anlatayım size tek tek. Kararı siz verin. Buyurun karşınızda geçen hafta BBC’den kovulan otomobil programı Top Gear’in efsane sunucusu Jeremy Clarkson...

Yapımcısını yumruklaması bardağı taşıran damla oldu

Hemen kovulma hikâyesi ile başlayayım. Jeremy Clarkson ile ilgili haberler iki hafta önce yansıdı basına. Yapımcısını yumrukladığı gerekçesiyle açığa alınmış, hakkında soruşturma başlatılmıştı. Olur mu olmaz mı derken BBC çok önemli bir adım attı belki de. Soruşturmanın sonucunda olayın 4 Mart’ta gerçekten de yaşandığı ve ünlü sunucunun kusurlu olduğu anlaşılınca kanal Clarkson’ın sözleşmesinin yenilenmeyeceğini duyurdu. Çünkü Clarkson zaten programında sürekli ırkçı ifadeler kullandığı için 2014’te son uyarıyı almıştı. Ama kimse bu kadarını beklemiyordu.

Başbakanın kızı bile Clarkson için açlık grevinde

Haberin Devamı

Karar çok tartışılacak önümüzdeki günlerde şimdiden belli. Çünkü Clarkson’ın çok büyük bir hayran kitlesi var. Soruşturma başladıktan sonra geri dönmesi için başlatılan kampanyada çok kısa sürede 1 milyon imza toplandı. Sadece bu da değil İngiltere Başbakanı David Cameron’ın 11 yaşındaki kızı bile tepki gösteriyor yaşananlara. Cameron’ın açıklamasına göre kendince açlık grevine girmiş. Clarkson görevine geri gelene kadar da yemek yemeyeceğini söylüyormuş. Ama tabii yaş küçük olunca bu tepkisi ancak birkaç saat sürebilmiş. Fakat baksanıza İngiltere Başbakanı’nın gücü bir sunucuyu geri getirmeye bile yetmemiş. Yazık vallahi yazık!.. Öğrenecek çok şeyi var.

Clarkson ve bombaları

Köpeğine bir dönem Türkiye’de de forma giyen Didier Drogba'nın adını verdiği ortaya çıkmış ve büyük tepki çekmişti.

Kamyon şoförlerinin tek yaptıklarının vites değiştirip, fahişeleri öldürmek olduğunu söylemişti.

Alman BMW fabrikasında Nazi selamı yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılmıştı.

Haberin Devamı

Televizyon yapımcılarının beyaz heteroseksüel erkek sunucuları dengelemek için ekranları siyah Müslüman lezbiyen kadınlarla doldurmakla itham etmişti.

Programın bir bölümünde direksiyon başındayken cin tonik yudumlarken görülmüştü. Bunun üzerine BBC programın o bölümünü yayınlamaktan vazgeçmişti.

Programın Arjantin’de çekilen bölümünde kullandığı aracın plakası olarak H982’yi seçip yine bir kriz yaratmıştı. Arjantinliler Falkland Adaları için İngiltere ile 1982 yılında verilen savaşa atıf yapıldığını savunmuş, önce bir grup Clarkson’ın otelini basmış, sonra da o araç Arjantin sokaklarında saatlerde kovalanmıştı. Ekip Arjantin’den konvoyla kaçmış, araç ise Şili sınırında terk edilmiş halde bulunmuştu. BBC olay tesadüf dese de bu ihtimalin 13 milyonda bir olduğu hesaplanmıştı.

2011’de Meksika’daki programda diğer sunucu Meksikalılar için "bıyıklı, tembel, beceriksiz ve şişko" demiş, Clarkson ise bundan tepki almayacaklarını çünkü Büyükelçinin şu anda odasında elinde kumandayla horlayarak uyuduğunu söylemişti. Bunun üzerine Meksika Büyükelçisi BBC'ye bir protesto mektubu yazmış, kanal resmen özür dilemek zorunda kalmıştı.

Haberin Devamı

2012'de Hindistan’da Jaguar'ının arkasına bir tuvalet koyup, tuvaleti olmayan yoksul mahallelerde tur atmıştı. 2010’da Filistin’e giden ekip dönüşte Türkiye’den de geçmişti. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye üzerlerinde kurşungeçirmez yelekler ve miğferlerle girmiş, Türkiye'nin güneydoğusunun savaş bölgesi sayılması gerektiğini öne sürmüşlerdi.