Gazete Vatan Logo

Sümela’da kaya temizliği

Dünyanın ve Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden olan Trabzon’daki Sümela Manastırı’nda, yamaçta tehlike yaratan kayanın da kontrollü kırılmasıyla toplam 900 ton kaya temizliği gerçekleştirildi

Sümela’da kaya temizliği

Dünyanın ve Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden olan Trabzon’daki Sümela Manastırı’nda kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projeleri kapsamında, yamaçta tehlike arz eden 630 ton kayanın da kontrollü kırılmasıyla toplam 900 ton kaya temizliği yapıldı.

Maçka ilçesinde Karadağ’ın Altındere Vadisi’ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış, halk arasında “Meryem Ana” adıyla bilinen Sümela Manastırı’nda, Şubat 2016’da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projeleri devam ediyor. Yaklaşık 10 milyon lira maliyetli projeler kapsamında onlarca kişiden oluşan ekipler çalışmalarını sürdürüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, “Bu doğrultuda 400 metrekaresi yüksek dayanımlı çelik tel olmak üzere, yamacın bin 800 metrekarelik kısmına çelik tel ağ gerildi. 7 bin 200 metrekarede serbest yamaç temizliği yapıldı. Bu çalışmaları 10’u dağcı 30 kişilik ekip gerçekleştirdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ayvazoğlu, yamaçta tehlike arz eden 630 ton kayanın da kontrollü kırılmasıyla manastırda toplamda 900 ton kaya temizliği gerçekleştirildiğini kaydetti. 650 metrekare alanda kalıcı bariyer kurulduğunu ifade eden Ayvazoğlu, bin 55 ton yarı kontrollü kaya kırımı imalatları yapılarak bu imalatların tamamlandığını söyledi.

Ayvazoğlu, ziyaretçilerin manastıra ulaşımları sırasında patika yolun zorlandıkları 70 metrelik bölümüne ahşap merdiven yapıldığını, yol boyunca duvar ve yer döşemelerindeki eski çimento derzlerin sökülerek yenilendiğini kaydetti.