Gazete Vatan Logo

Suma fabrikasından doğan otel Sumahan!

Boğaz’ın en güzel noktalarından birindeki Sumahan on the Water kuruluşunun 10’uncu yılını kutladı. Gelin hamamları ile ünlü otelin restoranı da yemekleri ile adından söz ettiren Tapasuma.

Suma fabrikasından doğan otel Sumahan!

Çengelköy’de 1800’lerden kalma bir binadan otele dönüştürülen Sumahan Hotel kurulalı tam 10 yıl oldu. Zamanında bir tür rakı kabul edilen Suma’nın üretildiği fabrika binası olan otel, sahibi Nedret Ercan Butler’ın bitirme tezi olarak olarak tasarlandı. Otelin sahipleri mimar oldukları için binanın orijinal bazı taş duvarları aynen korunmuş. Sumahan’ın Boğaz manzaraları odalarında oda numarası yok. Odaların isimleri Boğaz’ın semtlerinden adını almış. Kandilli, Vaniköy, Kanlıca, Çubuklu gibi... Otelin 10’uncu yıl kutlaması otelin sahipleri Nedret ve Mark Butler çifti ve Genel Müdürü Tuba Tekeli’nin ev sahipliğinde düzenlendi.

Görkemli otelde görkemli kutlama

19’uncu yüzyıl Osmanlı sanayi mimarisinin son örneklerinden biri olan Sumahan on the Water Hotel, modern çizgilerle bütünleştirdiği tasarımıyla 2005’ten bu yana yerli ve yabancı misafirlerini ağırlıyor. Bu yıl kuruluşunun 10’uncu yılını kutlayan otelin restoranı Tapasuma’da gerçekleşen geceye yaklaşık 300 kişi katıldı.

Dünyanın En İyisi

Haberin Devamı

Sumahan Otel; mimarisiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen ‘İstanbul Turizm Ödülleri’ kapsamında 2009 yılında ‘Yaratıcı Proje’ dalında ödüle değer görüldü. Bir yıl sonra, dünyanın en prestijli turizm ödüllerinden Condé Nast Johansens Mükemmellik Ödülleri kapsamında düzenlenen uluslararası yarışmada, Akdeniz ve Avrupa’nın ‘2010 Okuyucu Ödülü’nü kazandı. 2011’e gelindiğinde bu kez Andrew Harper Büyük Ödülleri listesine girerek dünyanın en seçkin 19 oteli arasında yer aldı, 2012 yılında “Dünyanın En İyi Tarihi Oteli” ve “En İyi Lüks Oteli” seçildi. 2014’te bu kez “Deniz Kıyısındaki En İyi Otel” ödülünü kazandı.

İstanbul’un gizli bahçesi

Mimarisi ve inşaası, aynı zamanda otelin sahibi olan Mimar Nedret ve Mark Butler tarafından gerçekleştirilen Sumahan on the Water Hotel, modern bir otel olmasının yanı sıra; Osmanlı sanayi mimarisinin bir örneği olarak restorasyonuyla ilk olma özelliğine sahip. Çağdaş tasarımlı 24 süit odasıyla hizmet veren Sumahan Otel, kahvaltısı ve öğle yemekleri ile her yaştan konuğunu ağırlarken; iş dünyasının da gözdesi durumunda. Özellikle gün batımı saatlerinde manzarası ile konuklarının kendilerini doğal bir terapi merkezinde hissettikleri Sumahan; akşam yemekleri için tercih edilebilecek Tapasuma restoran ve Waterfront Terrace Restaurant’da özel mönüler hazırlıyor.

Haberin Devamı