Gazete Vatan Logo

Sulukule'de TOKİ kurası çekildi

Fatih’te ”Sulukule Yenileme Alanı” kapsamında Fatih Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle üretilen 575 konut ve 56 ticaret birimi için kura çekimi yapıldı.

Hatice Sultan ve Neslişah mahalleleri kentsel yenileme alanları mülk sahiplerinin Fatih Spor Kompleksi’ndeki kura çekilişinde konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bir rüyanın, özlemin gerçekleştiğini ifade etti.

”Dünyada mekan, ahirette iman... Bu güzel sözün hepimizin gönlünde çok özel bir yeri var. Mekanlar, içinde yaşayan insanların hatıralarıyla güzelleşir, zenginleşir” diyen Mutlu, kuraların hayırlı olmasını diledi.

Mutlu, projenin bir kentsel yenileme, konut projesi olduğunu belirterek, İstanbullu’nun canı ve malının çok kıymetli olduğunu, İstanbul’u kucaklayan, insanı merkeze alan yeni projelerle kentte yaşayanların yüzünü güldürmeye devam edeceklerini söyledi. Mutlu, ”Sulukule iyi bir proje oldu” dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de konuşmasına, ”Bugünkü kura çekimi, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin aldığı karara rağmen yapılmış bir kura çekimi değil veya o karardan sonraki herhangi bir hareket değil. Kura çekimimiz aylar öncesinden bir süreç...” şeklinde başladı.

Demir, Fatih’te 7 yerde yenileme alanı çalışmaları yaptıklarını, Sulukule, Ayvansaray, Fener Balat, Süleymaniye, Kapalıçarşı ve Yalı Mahallesi’nde kentsel yenileme çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Sulukule için öncü rol üstlendik. Projeyi, mülk sahiplerinin talepleri doğrultusunda 17 defa değiştirmek zorunda kaldık. Birbirinden farklı 28 farklı tipte ev ürettik. Sulukule, muadilleriyle mukayese edildiğinde, İspanya, Fransa, Romanya ve Polonya’da da kentsel dönüşüm yapıldı, onlarla mukayese edildiğinde, sosyal, kültürel ve mülkiyet hakkı yönleriyle daha gelişmiş bir proje. Şu anda orta büyüklükte bir Anadolu ilçesi inşa ediyoruz.”

Demir, projede Osmanlı mimarisinden esinlenen çağdaş konutlar olmasına özen gösterdiklerini ifade ederek, İstanbul’un bundan 100 yıl önceki mahallesine birkaç ay sonra şahit olacaklarını söyledi.

”Eylül ayında evleri mülk sahiplerine teslim edebileceğiz”

Mustafa Demir, ”Yüzde 95’i tamamlandı. Eylül ayında da, bu hukuki süreci inşallah o zamana kadar aşacağız, eylül ayında evleri mülk sahiplerine teslim edebileceğiz” dedi.

Bugünkü çalışmanın evlerin teslimi kurası değil, evlerin hak sahiplerinin tespiti kurası olduğunu bildiren Demir, ”Herhangi bir sıkıntının olmayacağını düşünüyoruz. Mahkemenin kararını Danıştay’a taşıyacağız. Danıştay’dan, inşallah müspet yönde alacağımız karar, bir içtihat kararı olacak ve bundan sonraki depreme dönük Türkiye’nin her tarafında yapılacak olan çalışmaların da önü açılmış olacak” diye konuştu.

Sulukule projesi münasebetiyle başlarına gelenin pişmiş tavuğun başına gelmediğini belirten Demir, ama hedeflerinden şaşmadıklarını, evlerine gittiklerinde Sulukule projesi için rahat uyuduklarını ifade etti.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Demir, hukuki süreç için çalışmalarının devam ettiğini, mahkemenin kararını, Danıştay’a taşıyacaklarını hatırlatarak, Danıştay’dan olumsuz kararın çıkmamasını temenni ettiklerini belirtti.

Demir, ”Sulukule’yi çok etkilemiyor. Çünkü Sulukule projesi zaten bitti, evlerin tamamı bitti, şu anda altyapı çalışmaları var. Bu altyapı çalışmalarını engelleyecek herhangi bir hukuki karar da yok. Sulukule’nin bundan etkilenmeyeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

İlk çekilişler, Mutlu ve Demir’den

Konuşmaların ardından noter huzurunda kura çekimi gerçekleştirildi. İlk çekilişi, İstanbul Valisi Mutlu ve Fatih Belediye Başkanı Demir yaptı.

40 ayrı tipte kuranın olduğu çekiliş sonucu memnun olanlar kadar, evlerinin karşılığını alamadığını düşünenlerin de olduğu gözlendi.

Bu arada, bazı hak sahipleri, kendi arsaları üzerinden belediyenin kar amacı güttüğünü ve aylık 400 lira kira yardımının yetersiz kaldığını savunarak, proje başlatılmadan önce kendilerine ne istediklerinin sorulduğunu, ancak kura çekimi ile karşı karşıya kaldıklarını öne sürdü.

Hak sahipleri, 5 yıl önce kendilerine vadedilenlerin bu şekilde olmadığını savunarak, ”Eskiden daha huzurluyduk. Daha iyi bir katta oturuyorduk. Kura çekiminin sonucundan memnun değiliz. 5 yıl önce malımızı aldılar, şimdi kuraya sokuyorlar. Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm. Evlerin metrekaresi de çok küçük” şeklinde eleştirilerde bulundu.

Öte yandan, kura çekilişinin yapıldığı spor kompleksinin bahçesinde stant açan Fatih Sulukule Mülk Sahipleri Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği üyeleri, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’ne gönderilmek üzere, hak sahiplerinden, ”Sulukule projesinin nizami, güvenlikli, etrafı çevrili sağlıklı bir yaşam alanı olabilmesi için ilgili kurumlar nezdinde izin ve hukuki sürecin takip edilmesini talep eden” dilekçeler topluyor.

Haberin Devamı