Gazete Vatan Logo

Süleymani’den sonra yeniden kurulacağı duyurulan Mehdi Ordusu nedir? Kaç kişiden oluşuyor?

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr tarafından yayımlanan duyuruya göre, ABD karşıtı "Mehdi Ordusu"nun yeniden aktif edildiği ediliyor. Yeniden kurulduğu duyurulan Mehdi Ordusu kimdir, örgütsel yapısı nasıldır? Mehdi ordusu kaç kişiden oluşuyor?

Süleymani’den sonra yeniden kurulacağı duyurulan Mehdi Ordusu nedir? Kaç kişiden oluşuyor?

Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği gizli ve kanlı operasyonlarla "gölge komutan" sıfatını alan Kasım Süleymani, ABD tarafından düzenlenen operasyonla öldürüldü. Süleymani’nin öldürülmesinden sonra Iraklı örgüt Mehdi Ordusu bir açıklama yaparak yeniden kurulduğunu duyurdu. Peki Mehdi Ordusu nedir? Mehdi ordusu kaç kişiden oluşuyor?

MEHDİ ORDUSU NEDİR?

Mehdi Ordusu Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr tarafından kurulmuş direniş örgütü. Haziran 2003'te kurulmuş olup hâlâ etkinliğini sürdürmekte olup yaklaşık olarak 60.000 militanı bulunmaktadır.

Mehdi ordusu, Irak direniş hareketinin en etkili örgütlerinden biri olup Bağdat'ın 5 kilometre uzağında bulunan Sadr Şehrini kurtarılmış bölge ilan etmiştir.

Örgütsel yapısı

Mehdi Ordusu'nda 50 kişiden oluşan Fasil'ler en küçük militan grubunu oluşturmaktadırlar. Bunun yanında 6 Fasil birliği 300 kişilik seriyye birliğini oluşturmaktadır. En büyük birlik ise 7 seriyyeden (2.100 kişiden) oluşan fevc birliğidir.

ABD'nin Irak'ı işgali sırasında direniş gösteren gruplardan biri olarak kayıtlara geçen Ordu, bizzat 2008 yılında yine Sadr'ın emriyle dağıtılmıştı.

Haberin Devamı

ACİL KODUYLA DUYURDULAR

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr tarafından yapılan açıklamada Irak'ı korumaları için kendi emrindeki milislere talimat veren Sadr, "Vatansever Irak direnişinin lideri olarak, tüm mücahitlere, özellikle Mehdi Ordusu'na, ve tüm vatansever ve disiplinli guruplara Irak'ı korumak için hazır olma emri veriyorum" ifadelerini kullandı.

Washington yönetimi, Irak'ta bulunan tüm Amerikan vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.