Dört yasaklı ay hangileridir?

Haram, dokunulması yasak, kutsal demektir. Araplar, kentler arasında güvenlik içinde, serbestçe gidip gelebilmek için dört ayı haram (dokunulmaz, kutsal) kabul etmişlerdi

Haberin Devamı

SORU: Tevbe Suresi’nde dört yasaklı aydan bahsediliyor. Bu aylar hangileridir ve neden yasaklıdır? (Nahide Barış)

CEVAP: Haram, dokunulması yasak, kutsal demektir. Araplar, kentler arasında güvenlik içinde, serbestçe gidip gelebilmek için dört ayı haram (dokunulmaz, kutsal) kabul etmişlerdi. Bunlar Recep, Zülkade, Zülhicce ve Muharrem aylarıdır. Üçü Ramazan ayından sonra başlayıp art arda gelir. Recep ise bunlardan iki ay önce gelen ve üç ayların başı olan aydır. Bu aylarda bütün Arabistan’da her türlü saldırı, yağma, talan ve savaş yasak kabul edilmiş olduğundan güvenlik içinde ticaret yapılır, herkes hacca gelip Kâbe’yi ziyaret ederdi.

İslâm ile bölgeye tam bir huzur gelmiş, insanlar can ve mal güvenliğine kavuşmuştur. Hz. Peygamber veda haccındaki konuşmasında şöyle buyurdu: “Zaman döndü, dolaştı ve Allah’ın, yeri göğü yarattığı sıradaki hali üzere geldi. Allah katında ayların sayısı on ikidir. Dördü haram aylarıdır. Üçü art arda gelir. Recep ise tektir. Cumada ile Şaban arasındadır.”

*****


Namaz kılmak, Allah ile iletişim kurma eylemidir
SORU: Namaz için Maide Suresi 6’ncı ayetteki şekilde abdest alarak namaza duruyorum. Sünnet namazlara niyet etmiyorum. Zira, namazların farz ve sünnet diye ayrılmadığını biliyorum. Camide veya başka yerde farz namazlardan evvel veya sonra “niyet ettim Allah rızası için” diye niyetlenip kılıyorum. Bu yaptıklarım doğru mu? (Ali Burhan)

CEVAP: Niyet, ne yaptığını içinden geçirmektir. Namaz Allah ile iletişim kurma eylemidir. Sünneti farzı olmaz. Peygamberimizin tek başına kıldığı namazlara sonradan sünnet demişlerdir. İster camide, ister evde nerede olursa olsun namaza başlarken, Allah için namaz kıldığını veya kılacağını içinden geçirmek, işte niyet budur. “Niyet ettim Allah rızası için ....... kılmaya” demeye gerek yok. Ama bunu derseniz bir zararı da yoktur. Yaptığınız doğrudur. Allah kabul etsin.

DİĞER YENİ YAZILAR