Sabah namazı öğle vaktine kadar kılınabilir

Şafak attıktan itibaren sabah namazı kılınabilir. Ama ortalığın biraz daha aydınlanmasını beklemek daha iyidir

Haberin Devamı

Soru: Hocam, size birkaç sorum olacak.
1- Sabah ezanı okunur okunmaz hemen namaz kılınır mı? Yoksa 30 dakika gibi bir zaman mı geçmeli?

2- Sabah namazı, öğle vaktine kadar kılınabilir mi? Kılınırsa nasıl niyet edilmeli?

3- Elde, kolda, yüzde yara bandı varken abdest sırasında buralar yıkanabilir mi?

4- Saçta jöle veya briyantin bulunduğu halde abdest alınabilir ve namaz kılınabilir mi?

Cevap: 1- Şafak attıktan itibaren sabah namazı kılınabilir. Ama ortalığın biraz daha aydınlanmasını beklemek daha iyidir. Fakat güneşin doğmasına 45 dakikadan daha az bir süreye kadar namazı ertelemek uygun değildir. İşine gitmek zorunda olan hemen şafak atınca sabah namazını kılıp çıkabilir.

2- Güneş doğmadan kılınmayan sabah namazı, öğle vaktine kadar kılınabilir. Henüz üzerinden yeni bir vakit geçmediği için sünnetiyle birlikte ve sabah namazı niyetiyle kılınır. Her zaman vurguladığımız üzere niyet, hangi namazı kıldığını, ne yaptığını içinden geçirmektir. Başka bir niyet formu gerekli değildir.

3- Abdest uzuvlarından birinde yara veya sargı varsa, bandı ve sargıyı çözmek yaraya zararlı ise bandın veya sargının üzeri ıslak elle meshedilir. Bant veya sargı çözülmez.

4- Saçta bulunan jöle veya briyantin abdeste zarar vermez. Çünkü abdestte saçın sadece bir kısmının üzeri meshedilir. Mesih, sembolik bir yıkamadır. Jöle veya briyantin abdeste, temizliğe engel değildir. Böyle kılı kırk yarmak da dinin özüne aykırıdır. Kur'ân, ayrıntıyla uğraşılmamasını vurgular. Önemli olan özdür, ayrıntı değil. Kur'ân'da başın meshedilmesi emredilir. Saçtan veya jöleden söz edilmez. Saçta briyantin olunca baş, baş olmaktan çıkıyor mu? Kaldı ki hadislere ve büyük fıkıh bilginlerine göre baş üzerine sarılı giysinin, sarığın üzerine de meshedilebilir. Sarığı çözmeye gerek yoktur. Ayak üzerine giyilen giysi de öyle. Onun üzerine de meshedilebilir.

Okumaya susamış bu yürekleri sevindirelim
Soru: Kayseri'nin Bünyan ilçesine bağlı küçük bir kasabada öğretmeniz. Okulumuz bünyesinde bir kütüphane oluşturmaya çalışıyoruz. Ancak kütüphanemiz çok yetersiz. Eğitimin önemine her zaman inandığını bildiğimiz şahsınızın yapacağı her türlü yardımı, okumaya susamış yüreklerin isteği olarak sizlere iletiyoruz. (Mustafa Boyarbay, Beşir Elibol)

Cevap: Mustafa Boyarbay ve Beşir Elibol öğretmenlerin çabalarını takdir ediyorum. İlme, eğitime hizmet insana yatırımdır. En kârlı yatırım, insana yapılan yatırımdır. İmkânı olanların, kurulan bu okul kütüphanesini desteklemelerini tavsiye ederim.

DİĞER YENİ YAZILAR