Sadece Fatiha okuyarak namaz kılınır mı?

Elif lam mim suresi diye bir sure yoktur. Bakara Suresi var, Ali İmran suresi var, Yusuf Suresi var, Hicr Suresi var, Neml Suresi var. Bunlar hep Elif lam ile başlar

Haberin Devamı

SORU: Sayın hocam farz namazında elif lam mim suresini okumak gerekir mi? Sadece Fatiha suresi ile farz namazı kılınır mı? Tufan Yoltay

CEVAP: Elif lam mim suresi diye bir sure yoktur. Bakara Suresi var, Ali İmran suresi var, Yusuf Suresi var, Hicr Suresi var, Neml Suresi var. Bunlar hep Elif lam ile başlar. Bununla eğer bir surenin tamamını okumayı kastediyorsanız, neden olmasın. Fatiha’dan sonra bir âyet de okuyabilirsiniz, bir surenin tamamını da... Başka sure bilmeyen, sadece Fatiha ile namaz kılabilir.

SORU: Çiftliğimde domuz yetiştirip satıyorum. Acaba günaha mı girmiş oluyorum? Gencay Keskin - Edirne

CEVAP: Kuran, birkaç ayette şarap içmeyi, domuz eti yemeyi haram kılmıştır. Dinin hükmü budur. Domuz beslemek haram değil, etini yemek Müslümanlar’a haramdır. Ama siz beslediğiniz domuzu Müslümanlar’a değil de Hıristiyanlar’a satabilirsiniz. Çünkü onlar domuz etini haram kabul etmezler. İçkiyi de onlara satabilirsiniz. Bu maddeleri, Müslümanlar’a satmak haramdır. Ama siz özgürsünüz, ben sadece dinin hükmünü açıklıyorum. Tutup tutmamak size ait bir şeydir.

Eşlerin ayrı kalması dini nikahı bozar mı?
SORU: Hocam, dini nikâh yaptığımız arkadaşımla ilişkimiz bitti. Şimdi dini nikahımızın düşmesi için, imamın huzurunda şahitlerle mi nikahımızı düşürmemiz lazım, yoksa dışarıdan birilerinin söylediği gibi 5-6 ay görüşmezsek zaten otomatikman düşer mi?

CEVAP: Ayrıldığınız andan itibaren her ay “benden boşsun” diyeceksin. Üç ay sonra kesin boşama olur. Kur’ân’a göre bu sözü iki şahit huzurunda söyleyeceksiniz veya bu sözünüzü bir iki kişiye aktaracaksınız. Üç ay sonra iş biter. Boşama sözünü kullanmadan sadece üç dört ay geçmekle kadın boş olmaz. Öyle olsa gurbete gidip orada aylarca kalanların nikâhlarının düşmesi gerekir. Yok öyle bir şey.

DİĞER YENİ YAZILAR