Dua etmekle ömür değişmez

Kuran'da kadınların âdet halinde oruç tutamayacakları hakkında bir hüküm yok

Haberin Devamı

Soru: Bir televizyon programında, Ramazan'dan sonra Şevval ayında 6 gün oruç tutanın, bir yıl tutmuş gibi sevap alacağı belirtildi. Ayrıca kadınların âdet hallerinde, bu orucu da kaza etmek zorunda oldukları ve onların da bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba erişecekleri ifade edildi. Bu doğru mu? Bir takvim yaprağında şunu okumuştum: "Şihabüddin-i Sühreverdi Hazretleri buyuruyor ki: Her kim bu duayı aşure günü 3 kez okursa ölümden emin kılınır. Zira o sene ölüm mukadder olan kimseye, bu duayı bir vesileyle okumak nasip olmaz." Tabii burada duayı yazmama gerek yok. Böyle bir şey mümkün mü?

Cevap: Kuran'da kadınların âdet halinde oruç tutamayacakları hakkında bir hüküm yok. O maalesef bazı din uzmanlarının çürük ve çelişkili rivayetlere dayandırdıkları yargılarıdır. Bu yargılarda Tevrat'tan esinler egemen olmuştur. Kadın âdet halinde namazını kılmakla yükümlüdür. Oruca dayanabiliyorsa tutar, dayanamıyorsa hasta hükmünde olduğu için tutmaz, sonra kaza eder. Nafile orucun kazası yoktur. Ancak başlayıp da bozduğu orucun kazası olur. Diğer sorunuza gelince, ne Söhreverdi, ne de herhangi bir kimse Allah'ın kaderini bilir. Allah'ın verdiği ömür artmaz, eksilmez. Öyle oruç tutmakla, dua etmekle kişinin ömrü değişmez. Bunlar Kuran'a ters şeylerdir.

'Toprağı bol olsun' sözü gayrimüslimler içindir
Soru: "Toprağı bol olsun" cümlesi tam olarak ne anlama geliyor. (Maral Şahbaz)

Cevap: İyi insanlara kabir genişler, daha doğrusu onlar cennet gibi geniş bir alanda yaşarlar. Kötü eylem ve ahlak sahipleriyle inançsız olanlar cezalandırılacaklardır. Bu cezalardan biri de konulduğu kabrin ona dar gelmesi, onu sıkıştırmasıdır. Yani o kimse kendisinin konulduğu yerde sıkıştırıldığını hisseder, bundan azap çeker. İşte "toprağı bol olsun" sözü, kabri geniş olsun, toprak onu sıkıştırmasın demektir. Bu söz, Müslümanlar için değil, gayrimüslimler için kullanılır. Maalesef geleneksel terimleri bilmeyen bazı kültürlü (!) kimseler de ölen bir Müslüman için "toprağı bol olsun" tabirini kullanırlar. Bu yanlıştır. Ölen Müslümanlar için "Allah rahmet eylesin", gayrimüslimler için de "toprağı bol olsun" denilir.

DİĞER YENİ YAZILAR