Üç aylar bugün başlıyor

Bugün bütün İslâm âleminde üç aylar başlıyor. Ay'ın dünya çevresinde dolaşımına göre düzenlenmiş olan Ay Takvimi'nde aylar; Muharrem, Safer, Rebiulevvel, Rebiulahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zülka'de ve Zülhicce adlarını taşır

Haberin Devamı

Bugün bütün İslâm âleminde üç aylar başlıyor. Ay'ın dünya çevresinde dolaşımına göre düzenlenmiş olan Ay Takvimi'nde aylar; Muharrem, Safer, Rebiulevvel, Rebiulahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zülka'de ve Zülhicce adlarını taşır. Bunların dördü haram ayıdır. Haram, dokunulması yasak, kutsal demektir. Araplar, kentler arasında güvenlik içinde, serbestçe gidip gelebilmek için dört ayı haram kabul etmişlerdi. Bunlardan üçü art arda gelen Zülka'de, Zülhicce ve Muharrem aylarıydı.

Bu aylarda bütün Arabistan'da her türlü saldın, yağma, talan ve savaş yasak kabul edilmiş olduğundan bu aylarda güvenlik içinde ticaret yapılır, herkes hacca gelip Kabe'yi ziyaret ederdi. Hz. Peygamber Veda Haccı'ndaki konuşmasında şöyle buyurdu: "Zaman döndü dolaştı ve Allah'ın, yeri göğü yarattığı sıradaki hali üzere geldi. Allah katında ayların sayısı on ikidir. Dördü haram aylarıdır. Üçü art arda gelir. Recep ise tektir. Cumada ile Şaban arasındadır."

Tek olan haram ayı Recep, kendisinden sonraki iki ayla birlikte üç ayları oluşturur. Bu aylar kandil gecelerini barındırmaktadır. Recep'in ilk cuma gecesi Regaip Kandili, yine bu ayın 27. gecesi Miraç Kandili, Şaban'ın 15. gecesi Berat Kandili, Ramazan'ın 27. gecesi de Kadir Gecesi olarak kutlanır. Hz. Peygamber'in Recep ayında özellikle oruç tuttuğuna veya ondaki herhangi bir geceyi özel olarak ibadetle geçirip kutladığına dair hiçbir kanıt yoktur. Kuran'ın tanıklığıyla Hz. Peygamber her gecenin yarısından çoğunu, yarısını veya en ez üçte birini ibadetle geçirirdi ama yorulunca da uyur, ne dinde, ne de herhangi bir işte aşırılıktan hoşlanmazdı.

Allah Elçisi, çok ibadetten yıpranmış olan Mucibe Bahili'yi tanıyamayıp ona kim olduğunu sormuş. Bahili, "Ey Allah'ın Elçisi, ben bir yıl önce sana gelmiş olan Bahilli'yim" demiş. Allah Elçisi, "Sen yakışıklıydın, ne oldu böyle?" diye sormuş. Bahili, "Ey Allah'ın Elçisi, senin yanından ayrıldığımdan beri, bir gün dışında hep oruç tutuyorum" diye cevaplamış. Allah'ın Elçisi, "Neden kendine işkence ettin? Ramazan'da ve her ay bir gün oruç tutsan yeter" buyurmuş. Bahili, daha fazlasını yapabileceğini söyleyince Allah'ın Elçisi, her ay iki gün, Bahili'nin artırma isteği üzerine her ay üç gün oruç tutmasını söylemiş. Bahili yine artırmasını isteyince Allah'ın Elçisi üç parmağıyla işaret edip üç kez, "Haram aylarında kâh oruç tut, kâh ye" diyerek haram aylarından her birinde üçer gün oruç tutmasını öğütlemiş. Allah bu kutsal aylar hürmetine dünyaya barış, İslâm âlemine huzur versin!

DİĞER YENİ YAZILAR