Lüks otelde kalmak haccı zedeler mi?

SORU: Ben henüz hacca gidemedim. Ancak basından öğrendiğime göre Kabe yakınlarında, 5 yıldızlı otel ve devremülk yapılıyormuş. Zenginliğe ve servete karşı bir insan değilim

Haberin Devamı

SORU: Ben henüz hacca gidemedim. Ancak basından öğrendiğime göre Kabe yakınlarında, 5 yıldızlı otel ve devremülk yapılıyormuş. Zenginliğe ve servete karşı bir insan değilim. Ancak mukaddes topraklara yapılan hac ziyareti esnasında herkesin aynı tip elbise giyerek Allah'ın huzuruna çıktıkları mekânda kimilerinin Kabe manzaralı çok lüks otellerde kalarak hac görevini yerine getirmeleri, yapılan ibadeti sakatlamaz mı? (Mithat Genç)

CEVAP: Sözünü ettiğiniz binalar, kralın, prenslerin veya çok zengin Suudlularındır. Bunlan genellikle otel olarak kullanırlar. Kâr amaçlı yapılardır. Tabii kralın sarayları müstesna. Şimdi dileyen hacı adayı, parasına kıyıp gider o lüks otellerde kalır. Bu haccı neden zedelesin ki? Ama sizin ince düşüncenize katılmamak da mümkün değil. Hacı adayı oralarda mümkün olduğunca israftan kaçınmalı, herkesle eşitliğe dikkat etmeli ve yapacağı aşın masraflan yoksullara, hayır kurumlarına vermelidir. Bu, hacdaki eşitliğin ve Hakk'a kulluğun amacına daha uygundur.

Nazar boncuğu satmak caiz mi?

SORU: Ben nazar boncuğu satıyorum. Bunları takı maksadıyla pazarlıyorum ancak müşterilerin alış amaçlarını bilmiyorum. Acaba eylemim caiz midir? (Adnan Özgür)

CEVAP: Sizin sattığınız bir madendir. Sarhoş etmez, uyuşturmaz. Alım ve satımı helal olan bir maden. Siz bunları takı amacıyla satıyorsanız, bir sakınca yok. Alanlar bunu koruyucu niyetiyle alıyorsa o, onların sorunu. Siz toprak da satabilirsiniz. Alan kişi o toprağı heykel yapıp taparsa bu, onun sorunudur.

Ruhlar için mesafe söz konusu değildir

SORU: Biz Trakya'da yaşayan bir aileyiz. Kız kardeşim 2 yıl önce vefat etti. Eşi onu istanbul'daki aile mezarlığına defnetti. Kız kardeşimi babamın yanına, Trakya'ya götürmek istiyorum. Bunun sakıncası var mı?

CEVAP: Defnedilmiş bir kişiyi kabrinden çıkarıp yüzlerce kilometre öteye taşımanın hiçbir anlamı yoktur, doğru da değildir. Ruhlar için mesafe söz konusu değildir. Kız kardeşiniz babasını çok seviyor idiyse zaten ruhu onun yanındadır. Kabirdeki ceset ise bir iki yıl sonra çürüyüp toprağa karışır. Burada da kalsa cürür, Trakya'ya da taşısanız cürür. Bir iki yıl sonra toprak olacak cesedi niçin taşıyacaksınız, bırakınız kabrinde kalsın.

DİĞER YENİ YAZILAR