Arabistan'da da at yarışı yapılıyor

At yetiştirmek sevaptır. Siz istediğiniz kadar at yetiştirebilir ve satabilirsiniz. Kazancınız helaldir. At yarışları dinimizde teşvik edilmiştir

Haberin Devamı

Soru: Devletimizin denetimi altında yaygın olarak at yarışları yapılmaktadır. Büyük bir yarışsever topluluğu bu koşulan takip etmekte ve şans oyunları oynamaktadır. Bu vesileyle at nesli ıslah edilip geliştirilmekte ve devletin birçok hayırlı faaliyetinin masrafları da karşılanmaktadır. Bizlerin at yarışları üzerine şans oyunu oynamak ve bunlardan kazanç temin etmek gibi bir niyetimiz yok. Ancak safkan Arap yarış atı yetiştirmek, almak, satmak, müsabakaya sokmak ve mümkün olursa ödül kazanmak niyetimiz var. Bu düşüncemiz ve neticesinde eğer tahakkuk olursa kazancımız helâl midir? (Kirazoğlu Çiftlik Mesul Müdürü Yük. Müh. C. Birol Soydan)

Cevap: At yetiştirmek sevaptır. Siz istediğiniz kadar at yetiştirebilir ve satabilirsiniz. Kazancınız helaldir. At yarışları dinimizde teşvik edilmiştir. Koşuda kazanan atlara konulan ödül caizdir. Ama koşular üzerine oynanan şans oyunu kumardır, kumar ise haramdır. Kumarcılar değil, koşuda yorulan atlar ve sahipleri ödüllendirilir. Ama koşuya katılan atların hangisi kazanacak diye oyun oynayanların alacağı para helal değildir. Fakat ne olursa olsun, sizin yetiştirdiğiniz atlar üzerine bahis oynansa da sizi etkilemez. O, oynayanların sorunudur. Ayrıca her at yarışında kumar oynanır diye bir şey de yoktur. Suudi Arabistan'da kumar yasaktır ama çok sık at yarışları düzenlenmekte ve kazanan at ve sahipleri ödül almaktadırlar.

Kendi vicdanınıza danışmalısınız
Soru: Bir yazınızda, bankaların verdiği veya aldığı faizin haram olmadığını, mazlumdan haksızca alınan faizin haram olduğunu belirtmiştiniz. Bankadan kredi alıp bir işte kullansam haram olur mu? Yarın mahşerde sualde, ben bu fetvayı verdim der misiniz? Evet derseniz kredi alacağım. Bir de Hz Ali'nin kabrinin nerede olduğunu bilmiyorum.

Cevap: Kredi alıp almamanız sizi ilgilendirir. Bir işi yaparken her şeyden önce kendi vicdanınıza danışınız, size sunulan kanıtlardan sonra vicdanınız rahatsa o işi yapınız. Rahat değilse yapmayınız. Biz kimsenin adına hesap verecek durumda değiliz. Biz sadece İslâm gerçeğini anlatmaya çalışıyoruz, amacımız şahıslara menfaat sağlamak değil. Hz. Ali'nin kabri, şehit edildiği yer olan Kufe'dedir. Muhteşem bir türbesi ve camisi vardır.

DİĞER YENİ YAZILAR