Peygamberimizin cenaze namazını Ebubekir kıldırdı

Soru: Peygamber efendimizin cenaze namazında Hz. Ali hariç üç halifenin bulunmadığı, çeşitli tarih kitaplarında yazıyor. Ayrıca Fedek hurmalığının Fatma anamızdan geri alındığı da belirtiliyor. Bunlar doğru mu?

Haberin Devamı

Soru: Peygamber efendimizin cenaze namazında Hz. Ali hariç üç halifenin bulunmadığı, çeşitli tarih kitaplarında yazıyor. Ayrıca Fedek hurmalığının Fatma anamızdan geri alındığı da belirtiliyor. Bunlar doğru mu?

Cevap: Peygamberimizin cenaze namazını halife seçilen Hz. Ebubekir kıldırmışım Hz. Ali'den başka üç halifenin, Peygamber'in cenaze namazında bulunmadığı büyük bir yalan ve iftiradır. Fedek hurmalığı meselesine gelince, Fedek toprağının Hz. Fatıma'dan geri alındığı doğrudur. Olay şöyle olmuştur:

Yakut'un, Mu'cemu'l-Buldân'da anlatımına göre Fedek, Medine'ye iki-üç günlük mesafede, akar suları ve bol hurmalıklarıyla ünlü bir kasabadır. Hicretin yedinci yılında (627), Hz. Peygamber, Hayber'i fethedince kendi topraklarının da işgal edileceğinden korkan Fedek halkı, Peygamber'e haber salıp kendi topraklarında kalmak ve yarıcılık yapmak kaydıyla topraklarını teslim etmeyi önermişler, bu öneri kabul edilince Fedek, barış yoluyla fethedilmiş ve savaşsız ele geçtiği için Allah Elçisi'nin özel mülkü olmuştur.

Peygamber, hayatında buranın geliriyle ailesinin zorunlu masraflarını karşılar ve fazlasını yolculara harcardı. Yani Fedek, Hz. Peygamber'in vakfıydı.

Fedek'le ilgili bir rivayet
Hz. Peygamber'in vefatından sonra kızı Fatma, Ebubekir'e gelip, toprağın babasından kendisine kaldığını söylemiş ise de Ebubekir, "Biz peygamberler miras bırakmayız" hadisine dayanarak bu talebi reddetmiştir. Fatma, babasının sağlığında burayı kendisine verdiğini söylemiş. Ebubekir buna tanık istemiş. Ali ile Ümmü Eymen tanıklık etmişse de Ebubekir, "Tanık olarak iki erkek veya bir erkek iki kadın gerekir" diyerek Fatma'nın isteğini kabul etmemiştir. Bir rivayete göre Fatma ile Hz. Ebubekir arasında şöyle bir konuşma geçer.

Fatma: Sana kim varistir?

Ebubekir: Çocuklarım, ailem.

Fatma: Peki öyleyse sen niçin Allah Elçisi'nin mirasını bizim elimizden alıyorsun?

Ebubekir: Ey Allah Elçisi'nin kızı, ben onun altın ve gümüş mirasını almadım.

Fatma: Hayber'deki payımızı, Fedek sadakamızı (vakfımızı) niçin elimizden alıyorsun?

Ebubekir: Ey Allah Elçisi'nin kızı. Bu, hayatımda Allah'ın bana verdiği bir lokma (bir nasip)dir. Ben öldükten sonra (çocuklarıma kalmayacak) Müslümanların olacaktır. (DEVAM EDECEK)

DİĞER YENİ YAZILAR