Bu gece Regaip Kandili

Haberin Devamı

Recep ayının ilk cuma gecesine “Regaip Gecesi” denilir. Bu gece, Hz. Peygamber’in bazı özel lütuflara ve yüksek ilahi tecellilere erdiği kanaatiyle kutlanmaktadır. Gerçekte Hz. Peygamber, herhangi bir geceye, ötekilerden ayrı bir özellik vermemiştir. Ancak ileriki çağlarda bazı zahitlerin kutlamasıyla bu geceler kamunun geleneği olmuştur. “Kullar, Allah’ı nasıl bilirler ve O’ndan ne umut ederlerse Allah onlara öyle tecelli eder.” Bütün müminlerin Allah’a yöneldiği, el açıp yalvardığı bu gecelerde yüce Allah, kullarının yönelişini yanıtsız bırakmaz. Çünkü hadis-i şerife göre kul O’na bir karış yaklaşsa O, kula bir kulaç
yaklaşır. Kul O’na yürüyerek gitmeye çalışsa O, kula koşarak gelir. Yüce Allah kuluna yakınlığını şöyle vurgulamıştır: “Kullarım, sana benden sorar(lar)sa (söyle): Ben (onlara) yakınım. Dua eden, bana dua ettiği zaman onun duasına karşılık veririm. O halde onlar da bana karşılık versin(benim çağrıma uysun)lar, bana inansınlar ki, doğru yolu bulmuş olalar” (Bakara: 186).

Hz. Peygamber de “Günahtan tövbe eden, günah işlememiş gibidir” buyurmuştur. Allah’ın Resulü, “Allahım, senin bağışlaman, benim günahlarımdan boldur. Senin rahmetin (acıman, esirgemen), benim eylemimden daha önemlidir. Ben yaptığım ibadetlerden çok senin rahmetine güvenirim” şeklinde dua edilmesini öğütlemiştir. Allah’a tövbe edip O’ndan af dileyenin sıkıntılarından, bunalımlarından kurtulacağını, ummadığı yerden rızıklandırılacağını buyurmuştur. Şeyh Sadi’nin Gülistanı’nın önsözünde belirttiği üzere bir nefes alışverişte Tanrı’nın bize iki nimeti var: Zira nefes alma oksijen götürerek hayatı uzatır, nefes verme bozuk havayı bedenden atarak insanı rahatlatır. Demek ki bir tek nefeste Tanrı’nın bize iki nimeti var. Kim bu kadar nimete teşekkür görevini yerine getirebilir ki? Hz. Peygamber günahın, insan ruhunu bunalımlara huzursuzluklara sokacağını, bunun ilacının da tövbe ve istiğfar olduğunu belirtmiştir: “Hastalığınız günahlarınız, ilacı da tövbe ve istiğfardır.”
Her zaman Allah’a yalvarmalı, özellikle bir hata yapınca hemen abdest alıp iki rekât namaz kılarak şöyle istiğfar etmelidir: “Özünden başka tanrı olmayan, diri yaratıklarını gözetip kollayan, keremi sonsuz Allah’tan af ve mağfiret dilerim. Canına yazık eden, ölümü ve yaşamı elinde bulunmayan aciz bir kul olarak Allah’a tövbe ederiz. Bizi affedip bağışlamasını dileriz.” Kutsal zamanlar, insanların birbirlerine yaklaşmalarına, kardeşlik duygularının güçlenmesine vesiledir. Şu seçim ortamında siyasal partilerin propagandaları yüzünden toplum geriliyor. Liderler meydanlarda birbirlerine söylemediklerini bırakmıyor. Tabii onların böyle ölçüsüzce hakaretleri, parti yandaşlarını da birbirlerine karşı geriyor. İşte bu gerilimlerden kurtulmanın, dostlukları yeniden kurmanın vaktidir bu mübarek zamanlar. Biz birbirimizi seversek Allah da bizi sever. Sevgiden huzur, dostluk, bereket doğar. Sevgi kardeşlik çiçekleri bitirir. Ne mutlu yaratanı sevdiği için yaratıkları sevenlere. Ne mutlu Allah’a içtenlikle yalvaranlara.

DİĞER YENİ YAZILAR