Kur’ân’da “Hac ayları 3’tür” diye bir şey yok

Haberin Devamı

SORU: Evde tek başıma namaz kılarken başımı örtmesem olur mu? Kısa kollu gömlekle kılabilir miyim? Kur’ân’da “hac ayları üç” diye yazmasına rağmen uygulamada Kurban Bayramı zamanında hac yapılmaktadır. Diğer

2 ayda neden yapılmıyor? Bir aya sıkıştırılınca insanlar eziyet çekiyor. Bizler diğer 2 ayda hac farizasını yerine getirmeyi düşünüyoruz.

CEVAP: Kadının evde tek başına namaz kılarken Kur’ân’da baş örtme şartı yoktur. Baş örtme veya örtünme yabancı erkeklere karşıdır. Allah’tan başı örtmenin ne anlamı olabilir? Zaten yaratan Allah, örtsen de görür, örtmesen de... Ancak örtünme namaza saygı anlamındadır. Saygısızlık söz konusu değilse evde tek başına ille örtünmek gerekmez. Umumi yerlerde kadının başını, el, ayak, yüz hariç her yanını örtmesi Kur’ân ve hadisin buyruğudur.

Hac ayları meselesine gelince, bunu bir iki aklı evvel ortaya attı. Kur’ân’da “hac ayları üç aydır” diye bir ifade yok. Hac ayları var. Bu aylar hacca hazırlık ve yola koyulma zamanlarıdır. Araplar bu ayları güvenli saymışlar, yollarda saldırma yasağı koymuşlardı. İşte hacca güvenle gidilecek zamanlar o üç aydır. Ama haccın kendisi, Peygamberimizin açık ve net ifadesine göre Arafat’ta durmadır. Bütün hacıların birlikte Arafat’ta durup dua etmeleri. Peygamberimiz “Hac Arefedir” buyurmuştur. Zilhicce ayının 9’uncu gününde bir dakika olsun Arafat’ta durmayanın haccı olmaz. Pratiği olmayan, hiç kimsenin kabul etmeyeceği ütopyalarla uğraşmanın yararı yoktur, sadece kafa karıştırır. Ama siz Arafat günü değil de istediğiniz gibi hac yapmak istiyorsanız yapın. Arafat’ta kendi başınıza mı duracaksınız? Orada kendi başınıza mı dua edeceksiniz? Çünkü kimse sizinle beraber gelip Arafat’ta vakfe yapmaz.

Fidyeyi nereye vereyim

SORU: Geçen yıl Ramazan’ın ilk günü oruç tuttum. Başağrılarım şiddetlendi. Birkaç saat sonra kendime gelebildim. Oruca güçlükle dayanabiliyorum. Bu nedenle ilk günden sonra tutamamıştım. Bunun fidyesini vermiştim. Bu Ramazan’da da aynı şeyler olursa fidyemin gerçekten ihtiyacı olana ulaşmasını istiyorum. Bu konuda bana tavsiyede bulunur musunuz? (Feray Erkazan)

CEVAP: Bakara 184. ayette, oruç tutmakta zorlananların fidye verebilecekleri belirtilir. Fidyelerinizi okumakta sıkıntı çeken yoksul üniversite öğrencilerine vermenizi tavsiye ederim. Fidyeyi ayrı ayrı günlerde verebileceğiniz gibi hepsini topluca vermeniz de mümkündür. Eğer aynı kişiye verecekseniz her gün karşısına geçip ona sadaka alma ezikliğini hissettirmeniz uygun değildir. Bu nedenle bir kerede toplu olarak verin.

DİĞER YENİ YAZILAR