Önemli olan kalp temizliğidir

Haberin Devamı

SORU: 14 yıldır bayan kuaförlüğü işini yapıyorum. Bu mesleği yapmamda bir günah var mı? Kazandığım para helal mi? Oruçluyken mesleğim gereği bayanların saçına dokunuyorum. Orucum bozuluyor mu? (Turgut Ceylan)
CEVAP: Kalbini temiz tutarsan kazandığın helaldir. Ama için bozulursa haram olur. Bu gibi şeyleri kendi kalbine danışsan daha iyi olur. Burada şu fıkrayı yerinde olur: İki kardeş varmış, ikisi de ermiş. Biri dağ başında yalnız yaşar, öteki kentte kadın ayakkabısı yapıp satarmış. Dağdaki kardeş temmuz ayı içinde kardeşini görmek üzere yola çıkar, giderken de kentin sıcağında çalışan kardeşine hediye olmak üzere bir bez torbaya kar doldurup götürür. Dükkâna varınca ayakkabıcı kardeşin hoş beş eder. O sırada içeriye bir bayan gelir. Ayakkabı ölçüsü verirken dağdan gelen ermiş, kadının bacaklarını görür görmez elinde tuttuğu torbadaki kar erimeye başlar. Ayakkabıcı kardeş der ki: “İşte asıl önemli olan böyle yerlerde kalbini korumaktır. Yoksa dağın başında yalnız yaşarken kalbi muhafaza etmek kolaydır.”

*****

Secde-i sehiv

SORU: Şafii olmama rağmen bilmediğimden Hanefi gibi secde-i sehiv yapıyorum. Çok araştırmama rağmen doğrusunu öğrenemedim. Sizin bir yazınızda Şafii’ye göre secde-i sehvin ayrı yapıldığını okudum. Aklıma takılan şu: Tahiyyat okuduktan sonra selam vermeden 2 defa “subhane rabbiyel ala” diyoruz, yeniden tahiyyat okumuyoruz. Salli barik okuyup öyle selam vermemiz gerkmez mi? Hanefiler selam verip tahiyyat, salli barik okuyup böyle secde-i sehvi tamamlıyor. (Eda Kaya)

CEVAP: Sehv, yanılma demektir. Yanılma secdesi; Hanefi imamlarına göre tahiyyat, salli barikten sonra selam verilir, iki secde yapılır, yeniden selam verilir. Diğer mezheplere göre tahiyyat, salli barikten sonra selam vermeden iki secde yapılıp ardından selam verilir. Sehiv secdesinin salli barikle ilgisi yoktur. Namazdaki eksikliği telafi için asıl secdeye ilave olarak iki secde yapılır.

*****

Boş işler bunlar

SORU: Müslüman olmayan, farklı kültürlerde ve farklı ortamlarda yetişmiş, kendi dinlerine göre Allah’a imadet eden insanların cehenneme gidecekleri görüşünü kabul edemiyorum. Bunu Allah’ın adaletine aykırı buluyorum. Sizin yorumunuz nedir? (Özgür Yüksel)

CEVAP: Yunus’un sözünü hatırlatayım:
Hâşâ lillah senden ey Rabbül-enam
Sen temaşa kılasun ben hoş yanam.
Allah, kulunu yakmaktan zevk almaz. İnsanlar kendi hayalleriyle kendilerinden olmayanları cehenneme doldurmakla avunup dururlar. Boş işler bunlar. Kur’ân böyle söylemiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR