Bir anneye tavsiyelerim...

Haberin Devamı

Henüz talebeyken nefsine yenik düşüp gayrimeşru bir çocuk yaptığını ve doğumun ardından tanımadığı bir aileye verdiğini yazan okurum daha sonra evlendiğini belirtiyor. Ancak şeytana uymaktan ötürü tövbeler ettiğini ve yüzünü dahi görmeden verdiği çocuğunun özlemini çektiğini, bu yüzden istiharelere yattığını belirtiyor. Ne yapması gerektiği hakkında tavsiyede bulunmamı isteyen okuruma cevabım şudur: Bulunduğunuz şartlar, çocuğunuzu bir başkasına vermeye zorlamış. O hanım da alıp gitmiş. Büyütmüş, belki de okutmuş.

Aradan kaç yıl geçti bilmiyorum. Onu bulsanız bile eğer durumu iyi ise hiç dokunmayın. Kimseye de bir şey söylemeyin. Çünkü çocuğunuzun psikolojisini bozarsınız. Onun için hiç iyi olmaz. Çocuk kendisinin nikâhsız bir ilişki ürünü olduğunu öğrenirse ruhen sarsılabilir, eziklik hissedebilir ve yıkılabilir. Ona bunu hissettirmeye hakkınız olmadığı kanısındayım. Ama çocuk iyi durumda değilse, iyi yetiştirilmiyorsa o zaman hukuki yolları deneyip çocuğunuzu alabilirsiniz. İstihare rüyaya yatmak şeklinde değildir. İki rekât namaz kılıp ardından istihare duasını okumak ve Allah’tan hayırlısını dilemektir. İşte o anda içinize doğan ağırlıklı düşünce hangisi ise o hayırlıdır. Bu şekilde istihare yedi kez yapılır. Allah yardımcınız olsun.

Ramazan fetvacıları

SORU: Kulak damlası orucu bozar mı? Ramazan ayında fetva verenler neden Kur’ân’dan ayet değil de hep şu hadis bu hadis diye örnek gösteriyorlar? Piyasada bir sürü dua kitabı var. Ancak içeriklerine baktığımda hep “şu dayı bu kadar, şu duayı bu kadar okuyacaksın” diyor.

O zaman ben de almıyorum. (Bahattin Arazsu)

CEVAP: Kanaatime göre kulak damlası orucu bozmaz. Çünkü gıda değildir. İlaç kulaktan mideye damarlar yoluyla ulaşsa bile besleyici gıda olmadığı için kulak damlası orucu bozmaz. Allame Serahsi de yaraya damlatılan damlanın orucu bozmayacağını söylemiştir. İğne vurmak dahi besleyici değilse orucu bozmaz. Ramazan yaklaştıkça kafadan atan fetvacılar çoğalıyor. Bu yüzden de İslâm’ı gülünç duruma düşürüyorlar.

Sünnet-i müekkede

SORU: Sünnet-i Mekke namazını neden kılıyoruz? Bu namaz neyi ifade ediyor? (İ.P.)

CEVAP: Sünnet-i Mekke diye bir şey yok. Siz her halde “sünnet-i müekkede”yi kastediyorsunuz. Sünnet-i müekkede, güçlü sünnet demektir. Peygamberimizin çoğunlukla yaptığı sünnetlere “sünnet-i müekkede” denilir. Ara sıra yaptığı ibadetlere de “sünnet-i gayrimüekkede” (güçlü olmayan sünnet) denilir. İkindi namazının sünneti, yatsı namazının ilk sünneti gibi...

DİĞER YENİ YAZILAR