"Allah kulunun gönlüne bakar"

Sabih Özlem adlı okurumdan gelen sorular ve verdiğim cevaplar şöyledir

Haberin Devamı

Sabih Özlem adlı okurumdan gelen sorular ve verdiğim cevaplar şöyledir:

Soru: 1- Milli Piyango, at yarışı, Sayısal Loto ve benzeri şans oyunlarından çıkan ikramiyeler dinimizce haram mı sayılmaktadır?

Cevap: 1- Milli Piyango haram değildir. Çünkü meysir denilen kumarda haram nedeni belirtilmiştir. Bunlar, insanlar arasında düşmanlık ve kavgalara sebep olmak, insanı meşgul edip Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak. Milli Piyango'da bu illetler yoktur. Ayrıca amaç da kamu yararına işler yapmaktır. Devlet, Milli Piyango gelirleriyle Çocuk Esirgeme Kurumu'na ve önemli kamu harcamalarına finansman sağlar. Bileti alan kişi, çekilişe kadar onunla meşgul olmaz. Ama sayısal loto ve at yarışı bence aynı kategoride değildir. Onlarda haramlık veya kerahet kuşkusu fazladır. Çünkü bunları oynayanlar önemli vakitlerini bu işlere harcadıkları gibi önemli miktarda da para sarfederler. Ben bunlardan gelen kazancın en azından günaha yakın mekruh olduğu kanısındayım.

Soru: 2- Yılbaşı kutlaması alkol içilmeden yapılsa bile İslâm dinince caiz midir?

Cevap: 2- İslâm'da sadece bayramlar ve Kadir Gecesi kutlaması vardır. Ama alkol almamak veya herhangi bir haram iş yapmamak kaydıyla yılbaşı kutlaması haram değildir. Yalnız bu tür işlere bid'at denilir. Ancak bu kutlamanın dinle Hıristiyanlıkla da bir ilgisi yoktur. Bu kutlama, eski Avrupa ve Asya kültlerine dayanır. Bid'at, dinle ilgili hususlarda olur. Bu, dini bir gelenek olmadığından, haram iş yapmamak kaydıyla örfe, çağın uygulamasına bırakılmıştır.

Soru: 3- Allahımıza dua etmek yerine nazar boncuğu gibi bir eşya parçasından bizi koruması için medet ummak dinimizce caiz midir?

Cevap: 3- İslâm'da duadan ve normal bilimsel tedaviden başka nazar boncuğu gibi şeyler taşımak, onlardan medet ummak caiz değildir. Yalnız bazı ayetlerin yazıldığı muska taşımakta sakınca görmeyenler yanında bunu caiz görmeyenler de vardır. Mesela Abdullah ibn Mes'ud, hanımının boynundaki pazubendi koparıp atmıştır.

Soru: 4- İslâm dininin bütün şartlarını yerine getirip, ondan sonra ticaret hayatında müşterilere fahiş kârlarla sattığımız mallardan kazanacağımız para helâl midir?

Cevap: 4- Dinin en temel iki şartı, daha doğrusu olmazsa olmazı vardır. Biri Allah'a inanmak, biri de doğru olmaktır. Başkalarını aldatmak, imanla bağdaşmayacak kirli bir iştir. Namaz, ibadet insanı olgunlaştırmak içindir. Kişinin namazı, orucu, haccı kendisini olgunlaştırmıyor, ahlâkını yüceltmiyorsa onun yaptığı gerçek ibadet değil, sadece şekildir. "Allah kulunun şekline değil, gönlüne, niyetine bakar."

Yunus'un dediği gibi:

Bir kez gönül kıldın ise o kıldığın namaz değil,
Yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil.

DİĞER YENİ YAZILAR