'Ona su verseydin eğer, yaptığın iyiliği yanımda bulurdun?'

Haberin Devamı

DÜNDEN DEVAM

Hz. Peygamber ikinci şıkta anlatılan sahneyi ashabına kendi ifadesiyle anlatmıştır: Allah azze ve celle, kıyamet gününde buyurur ki: “Ey Ademoğlu, hasta oldum beni sormadın.” Kul: “Ya Rabbi sen âlemlerin Rabbiyken ben seni nasıl sormaya geleyim?” Allah buyurur ki: “Hatırlamıyor musun, falan kulum hasta olmuştu, onu sormaya gitmemiştin? Bilmiyor musun, onu sormaya gitseydin, beni onun yanında bulurdun? Ey Ademoğlu, beni yedirip doyurmanı istedim, beni doyurmadın.” Kul: “Ya Rabbi sen âlemlerin Rabbiyken ben seni nasıl doyurayım?” Allah buyurur ki: “Bilmiyor musun, falan kulum senden kendisine yemek vermeni istedi, ona yiyecek vermedin? Bilmiyor musun, ona yemek yedirmiş∫ olsaydın, harcadığını benim yanımda bulurdun? Ey Ademoğlu senden su istedim, bana su vermedin.”

Kul: “Ya Rabbi sen âlemlerin Rabbiyken ben sana nasıl su vereyim?” Allah buyurur ki: “Falan kulum, senden su istedi, ona su vermedin. Şayet ona su verseydin, yaptığın iyiliği benim yanımda bulurdun?” (Müslim. Birr, hadis: 43). Kur’ân’a da uygun olan bu Peygamber sözlerini biz de insanlara anlatıyoruz. Siz beğenmiyorsanız okumazsınız. Siz kendi akılınızla bin yaşayın ama bana akıl vermeye kalkmayın. Çünkü sizin gibi insanların aklına hiç mi hiç ihtiyacım yok. Siz okumazsınız ama yazılarımı okuyan binlerce okurum var.

Evde hayvan beslemek

SORU: Evde hayvanları beslemek konusunda dinimiz ne diyor? (Haşim Taran)

CEVAP: Hayvanın özgürlüğünü kısmayacaksanız, evde hayvan beslemek sevaptır. Ama bir kafeste tutsak etmek, onun özgürlüğünü engellemek demektir. Bunun dine uygun olduğunu sanmıyorum. Fakat beslemediğiniz takdirde onu sokağa atıp ölüme terk etmek de doğru değildir. O durumdaki bir hayvanı beslemek sevaptır. Kedi köpek beslemek, onların özgürlüğünü engellemez. Çünkü bunlar evcil hayvanlardır. Kuş evcil hayvan değildir. Onu kafese kapatmak özgürlüğünü engeller. Denizdeki balığı tutsak etmek de öyledir. Bırakın onları normal ortamlarında yaşasınlar.

Orucunuz sakat değil

SORU: “Sahur vaktinde beyazla siyah ayırt edilene kadar yiyin için” diye Kur’ân- Kerîm’de bir ayet okudum. Şimdiki imsak saatiyle çelişmiyor mu? Ben saat 05.00’e kadar yedim içtim orucum sakat mı? (Serhat Dragon)

CEVAP: Hayır, orucun sakat değil. Takvimler ihtiyat için imsak vaktini öne çekerler. Kur’ân’a göre sabah ışığında siyah ve beyaz renkler birbirinden ayırdedilinceye kadar yenilip içilebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR