Kur’ân’ın söyledikleri modern gökbilimine uygun düşmektedir

Haberin Devamı

* DÜNDEN DEVAM

Kur’ân’ın ifadesiyle güneş, ay, bütün yıldızlar birer felekte yüzer. Felek, yuvarlak cisim veya daire demektir. Burada kasıt, güneşin ve ayın uzaydaki yörüngeleridir. Bunlar tıpkı balığın suda yüzmesi gibi uzayda yüzmektedirler, çoğul olan “tesbehun” fili, “yüzerler” demektir. Güneş ve ay anıldıktan sonra sonra tesniye (ikil) yerine çoğul fiil kullanılması yalnız güneşin ve ayın değil, bütün yıldızların uzayda yüzdüğünü anlatır. Güneş için idrak, ay için sebkat tabirinin kullanılması, ayetteki belagat yönlerinden biridir. İdrak (arkadan gelip yetişmek) tabiri, süratli bir hareketi gerektirir. Sebkat (geçmek) tabirinde de sürat vardır ama idrakteki sürat daha fazladır. Bu da güneşin hareketinin ayın hareketinden süratli olduğu anlamına gelir.

Ay 1 ayda dünyanın çevresini, dünya da kendisine tabi ayla birlikte 1 yılda güneşin çevresini dolanır. Güneş de kendisine tabi gezegenlerle birlikte bulunduğu yörüngede hareket eder. Eski gökbilimi, yıldızların felekte çakılı, sabit olduğunu söylerdi. O zamanın anlayışına göre yıldızın kendisi yürümez, onu taşıyan biri gerekir. İşte felek, yıldızın taşıyıcısıdır.

Oysa Kur’ân, yıldızların felekte yürüdüğünü söylüyor. Modern gökbilimi de bütün yıldızların uzaydaki yörüngelerinde dolandığını söylemektedir. Demek ki Kur’ân’ın söylediği, modern gökbilimine uygun düşmektedir. Kur’ân, Allah’ın yaratılış kudretine dikkati çekmek için bu kâinat harikalarına işaret eder. Yoksa amacı yaratılış yasalarını, astronomi kurallarını ortaya çıkarmak değildir.

Çünkü Kur’ân’ın amacı, insanları Allah’a kulluğa, güzel ahlaka, adalete yöneltmektir. Yüce Allah, insanların ve tüm canlıların üzerinde yaşadıkları şu dünyadaki ayet ve nimetlerini, sonra gökte gemiler gibi yüzen güneş ve ay gibi nimetlerini hatırlattıktan sonra, bunlarla uyumlu ve göklerde yüzen nimetlere paralel olarak denizde yüzen ve kendisinin insanlara bir lütuf ve nimeti olan gemileri hatırlatıyor. Gökte yüzen güneş, ay ve yıldızlar nasıl Allah’ın nimet ve kudretinin, ilim ve hikmetinin işaretleri ise insanların kendileriyle beraber çeşitli yerlere götürdükleri çocuklarını taşıyan gemiler de Allah’ın nimet ve kudretinin belirtileridir. “Onlar için bir ayet de onların çocuklarını dolu gemide taşımamız ve kendilerine onun gibi binecekleri nice şeyler yaratmamızdır” (Yasin: 41-42).

DİĞER YENİ YAZILAR